Първи кадри от Луната, заснети от индийската мисия "Чандраян-3"

Индийската организация за космически изследвания (ISRO) публикува първите кадри на Луната, заснети от борда на автоматичната лунна станция "Чандраян-3".

Видеозапис с продължителност 45 секунди показва част от индийския космически апарат и покритата с кратери повърхност на Луната. Той е заснет на 5 август, когато "Чандраян-3" влезе в лунна орбита, уточняват от ISRO.

Лунният апарат "Чандраян-3" бе изстрелян на 14 юли тази година. Очаква се той да докосне повърхността на Луната на 23-24 август. Ако това се случи, Индия ще стане четвъртата страна след САЩ, СССР и Китай, чийто космически апарат е кацнал на Луната.

"Чандраян-3" е третият апарат за изследване на Луната, изстрелян от Индия. Първият приключи мисията си в лунна орбита през 2009 г. Втората индийска лунна мисия "Чандраян-2" бе изстреляна през 2019 г., но спускаемият модул не успя да кацне на Луната. Амбициозната цел бе той да изследва непознатия до този момент южен полюс на Луната. Връзката със спускаемия модул "Викрам" прекъсна в последния етап от кацането на Луната. Там, където трябваше да кацне "Чандраян-2", се очакваше да има лед и така да се потвърди наличието на вода, за първи път открита в замразена форма по време на първата мисия.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини