Учените откриват доказателства за съществуването на друга вселена преди нашата

Според изследванията на проф. Роджър Пенроуз, нобелист от 2020 г., е имало предишна вселена, която е съществувала преди нашата. Той разглежда развитието като форма на вечен космически цикъл.

"Следващата вселена ще бъде точно като нашата - но само по принцип, а не в детайли, разбира се..."

Възможно е един учен да е открил съществени доказателства, че преди тази вселена е съществувала друга. Освен това той твърди, че нашата Вселена е само последната в безкрайна поредица от вселени. Професор сър Роджър Пенроуз смята, че вселената, която познаваме в момента, е най-новата в дългата верига от минали вселени, за да обясни какво е имало "там" преди Големия взрив.

ПРЕДИ ТАЗИ ВСЕЛЕНА Е СЪЩЕСТВУВАЛА ДРУГА ВСЕЛЕНА

Според професор сър Роджър Пенроуз, бивш колега на покойния професор Стивън Хокинг, нашият космос все още носи раните от събитията, които са унищожили предшественика на нашата Вселена преди 14 милиарда години.

Професор Пенроуз, изследовател от Оксфордския университет, е един от най-изтъкнатите теоретични физици в света, човек на смелите и нестандартни идеи.

Той твърди, че фактите показват, че нашият свят е само най-новата от безкрайна поредица вселени, всяка от които е изникнала като феникс от предшественика си в Големия взрив.

Според общоприетите научни схващания космосът и всичко в него - звезди, планети и галактики - са се появили от нищото в резултат на странни, предимно неизвестни субатомни правила.

Инфлационният модел на формиране на Вселената се счита за новаторска хипотеза, когато се предлага за първи път през 70-те години на миналия век. Въпреки това, с откриването на повече информация за космоса и провеждането на повече изследвания, тази концепция постепенно губи своята актуалност.

Според цикличната концепция за космоса отговорът на въпроса какво е имало преди нашата Вселена е прост - друга.

Професор Пенроуз работи върху тази идея с колеги от САЩ и Полша. Те основават твърденията си на изследвания на радиацията, останала от Големия взрив, и смятат, че най-накрая са открили доказателства за вселени, съществували преди нашата.

Астрономите откриват това лъчение, което съществува като микровълни в пространството, за първи път в средата на 60-те години на миналия век.

Космичното микровълново фоново излъчване, както е наблюдавано от спътника Planck. Областите със синьо оцветяване са с около сто хилядни градуса по-студени от средните, а зоните с червен цвят сто хиляди градуса по-горещи. Кредит: ESA / Planck Collaboration

Проучванията обаче показват, че това излъчване не е разпределено равномерно във Вселената. Астрономите смятат, че турбулентността, която се е случила при раждането на нашата Вселена, е причинила това неравномерно разпределение.

Професор Пенроуз и колегите му обаче твърдят, че това излъчване разкрива закономерности, които биха могли да възникнат в една по-ранна, паралелна вселена.

Професор Пенроуз и колегите му предполагат, че нашият космически прародител може да е имал свръхмасивни черни дупки. Тези черни дупки биха изяли всичко в предишния космос в продължение на милиарди години.

Безброй милиони години по-късно, при експлозии на така наречената радиация на Хокинг, тези огромни черни дупки също са изчезнали.

Apparent evidence for Hawking points in the CMB Sky; Daniel An, Krzysztof A Meissner, Paweł Nurowski, Roger Penrose; Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, Volume 495, Issue 3, July 2020, Pages 3403–3408, https://doi.org/10.1093/mnras/staa1343 ; https://arxiv.org/abs/1808.01740 

Scientists Find “Evidence” of Another Universe Before Our Own, The Space Academy

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Случаен виц

Последни новини