В Казахстан задържаха руски експерт по киберсигурността, издирван и от Вашингтон, и от Москва

Властите в Казахстан са задържали руски експерт по киберсигурността, който е издирван и от САЩ, и от Русия, предаде Ройтерс. Агенцията цитира информация от неговата фирма, според която от Вашингтон търсят арестувания, а от Москва също са поискали екстрадирането му.

Става въпрос за Никита Кислицин, ръководител на един от отделите на руската фирма за киберсигурност F.A.C.C.T., който е бивш главен редактор на списание "Хакер". Той е бил задържан в Казахстан на 22 юни.

Казахстанските власти обсъждат поисканата от Съединените американски щати екстрадиция, посочва новинарската агенция, като цитира компанията F.A.C.C.T.

Според фирмата работодател на Кислицин обвиненията срещу него датират от времето му на журналист и независим изследовател.

Отделно от това руският вестник "Ведомости" съобщава, че московски съд е разпоредил задочния арест на Кислицин по обвинения в неоторизиран достъп до дигитална информация. Съответно и Русия е пожелала неговата екстрадиция.

РИА Новости пък цитира руското консулство в Казахстан. Оттам са помолили Астана да не бърза с екстрадицията на Никита Кислицин в САЩ.

F.A.C.C.T. се отдели от базираната в Сингапур фирма за киберсигурност Group-IB, откъдето отрекоха пред Ройтерс да са замесени по какъвто и да е начин в разследването.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини