Как нигерийски хакери източиха 12 млн. лв. от известна българска фирма

Хакери откраднаха близо 12 милиона лева от известна българска фирма. Схемата, по която са източени парите, е свързана с познатия начин за смяна на IBAN. Измамената фирма е една от най-известните у нас.

Предполага се че хакерите са успели да проникнат в междуфирмена кореспонденция, да подменят сметката, по която са преведени парите, и да ги изпратят до различни места в света, където са изтеглени от финансови мулета. Подобни схеми са характерни за хакери от Централна и Западна Африка. В конкретния случай става дума за група от Нигерия. По случая тече разследване.

По думите на шефа на „Киберсигурност” на ГДБОП Владимир Димитров става въпрос за нигерийски организирани престъпни групи, които влизат в имейлите на български компании. „Обикновено на всеки 3-4 дни при нас се явява фирма, която е пострадала от манипулация на комуникацията с техния контрагент. Обикновено сумите, които губят, са около 20 000-50 000 евро”, каза Димитров.

Според Ростислав Петров, председател на Асоциацията на сертифицираните етични хакери, при онлайн банкиране информацията за превод може да се промени за части от секундата с „троянски кон”. До сървъра на банката достига другият адрес. "Преди 10-15 г. повечето организации са работили с хартия, сега работят с компютри, каза той в ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Като противодействие на тези измами, е нужно е да се приемат технически мерки и да се обучи персонала, обясни Петров. Той даде пример с въвеждането на специални центрове, които следят подобен тип трафик. Ако служител не види подобен тип вирус, системата ще реагира и ще забрани достъпа до пощата на въпросния човек, каза белият хакер.

"Трябва да внимаваме кой ни пише, хакват Facebook профили, проникват във всякакъв тип социални мрежи, има уязвимост и в сайтовете. Трябва да сме бдителни, да се интересуваме, да четем какво може да направим, за да се защитим", обясни Петров.

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини