Кулеба очаква африканските президенти с мирния им план в Киев

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че разговорите за решаване на конфликта с Русия не могат да започнат просто с прекратяване на огъня, предаде агенция Ройтерс.

„Ако някой си мисли, че може да замрази конфликта и после да види как ще го решава, значи не го разбира“, заяви Кулеба на онлайн брифинг за африкански журналисти след обиколка в страни от Африка.

Над 100 кръга консултации и опити за примирие с Русия след анексирането на Крим през 2014 г., доведоха до пълномащабна инвазия в Украйна през 2022 г., отбеляза Кулеба.

Подобно предложение означава руските сили да останат на украинска земя при началото на преговорите. Украйна е казвала по-рано, че руските сили трябва да се изтеглят, преди да започнат преговори, а Москва иска Киев да признае руски суверенитет над Крим като предварително условие.

Делегация от африкански държавни глави планира да посети Украйна и Русия през следващите дни с надеждата, че ще убеди двете страни да спрат войната, заяви говорител на президента на Южна Африка Сирил Рамапоса. Говорителят каза, че все още не е уточнена датата на посещението.

Инициативата се води от президента на Сенегал Маки Сал, който миналата година бе председател на Африканския съюз. Неговата страна не присъства на последното гласуване в ООН, осъждащо действията на Русия, припомня Ройтерс.

Сегашният председател на Африканския съюз – президентът на Коморските острови Отман Газали, бе включен наскоро в делегацията, в която влизат още президентите на Египет, Замбия, Демократична република Конго, Уганда и Южна Африка.

Кулеба бе на обиколка в Африка, за да спечели подкрепа, посочва Ройтерс и припомня, че 30 от 54 африкански държави членки на ООН гласуваха в подкрепа на резолюцията на ООН, осъждаща руската инвазия.

Украинският външен министър заяви, че в момента се наблюдава „ренесанс“ на отношенията между Украйна и Африка. Той каза, че не знае подробности за африканската мисия за мир, но я приветства. „Очакваме да приемем тези президенти в Киев“, каза Кулеба.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини