Слагат таван на цените на такситата. Преглед на националния печат

„24 часа": Гейзо бил регистриран в германски хотел?

Задържаният Евгени Милев, подозиран за грабеж и престрелка с полицаи, трябваше да се прибере снощи в дома си, но за кратко. В негово присъствие следователи трябваше да претърсят жилището му в кв. Кремиковци и след това да го отведат обратно в ареста.

Милев бе обвинен в неделя за това, че е използвал неверен документ, и бе задържан за 72 ч. Прокуратурата най-вероятно ще иска от съда да го остави за постоянно в ареста. Според обвинението влизането му в Сърбия на 13 декември не е регистрирано, а печатът в паспорта е фалшив.

„Труд": Милиони липсват от ВИП-а на летището

С 2 244 784 лева е ощетено летище София от неотчетени такси за преминаване на пътници през търговския ВИП.

Това е показала проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция, която обхваща периода от началото на 2006 до 30 май 2009 г. За това време през ВИП терминала са преминали 68 518 пътници, а не са отчетени приходи от такси за 19 129 лица, или 28% от общия поток. Отговорни за вредата са 16 служители.

Освен служителите вина носят и началникът на отдел "ВИП" Борис Попов, както и изпълнителният директор на летището Пламен Станчев, който не е упражнил достатъчен контрол, смятат от финансовата инспекция.

„Труд": Къщата на Наглите белязана със смърт

"Тази къща е прокълната. Стопаните й отдавна са измрели, а който е ходил в нея - добро не е видял и няма да види. Ако стените й можеха да говорят, сигурно щяха да разкажат ужасии." Така шептяха и вчера в страх малцината жители на с. Гоз, което е на 3 км от град Брезник.

Единственият път, водещ към къщата, в която бандата на Наглите държала жертвите си, продължава да е блокиран от жандармеристи. Според регистрите в Брезник общата площ на имота е 1548 кв. м. Постройката е от 88 кв. м и има 18 кв. м мазе. Преди години къщата е била построена от местен човек на име Найден. Данъкът, който се плаща за имота за годината, е 13,24 лв.

„Стандарт": Писалка заковава Наглите

Маркови писалка и часовник може да затегнат примката около бандата на Наглите. Ценните вещи са на отвлечения бизнесмен Киро Киров, който беше пуснат срещу откуп. Ако неговите "Монблан" и "Ролекс" се окажат сред плячката на заловените мафиоти, това със сигурност ще ги прати зад решетките, твърдят участници в разследването. При обиските наистина намерихме скъпи писалка и часовник, но чакаме г-н Киров да се прибере в София, за да ги разпознае, заявиха от МВР. Пред "Стандарт" предприемачът потвърди, че е бил обран от похитителите. Сред липсващите вещи е и уникален GSM "Таг Хойер", писалка, швейцарски часовник, запалка и пури.

Взели и златна гривна, която обаче пратили на сина му като доказателство, че баща му е при тях. След Нова година Киров ще посети и една от къщите на ужасите, където вероятно е бил държан.

„Стандарт": Длъжниците в немилост

Длъжниците в София изпадат в немилост. Всеки, който не си е платил глобата за неправилно паркиране или за хвърлен фас на улицата, няма да може да се ожени, да се разведе или да си смени адресната регистрация и документите. Предложението е на зам.-кмета по финансите на Столичната община Минко Герджиков. Вчера той представи бюджета на София за догодина.

„Монитор": ДАНС нищи връзката на Яне с Хамстера

Ще поискаме ДАНС да предостави данни за купуване на гласове в полза на ръководената от Яне Янев партия РЗС. Това съобщиха членове на парламентарната комисия за контрол над ДАНС пред „Монитор" вчера. В неделя лидерът на „Атака" Волен Сидеров обяви, че лица от разбитата група за отвличания са работили за кампанията на Яне. Той поясни, че заловеният и заподозрян за тежки престъпления Антон Петров-Хамстера е събирал гласове за РЗС в Сливенско и Старозагорско. Вчера Сидеров поясни, че това ставало с четири коли, които по списък „респектирали" електората да гласува с „правилната бюлетина". Лидерът на "Атака" обяви, че има още данни в тази посока, но ще ги обяви в следващите дни. Той посочи, че Хамстера е в кръга на тези, които дърпат конците на Яне Янев. Неслучайно миналия четвъртък атакистът го нарече „кукла на конци" и го обвини в „хомосексуална и други зависимости", намеквайки за тесни връзки с бивши висши служители на тайните служби.

„Монитор": Листа на чакащите и за болниците

Догодина ще има листа на чакащите, прогнозира вчера шефът на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов. Заедно с колегата си д-р Николай Шарков от зъболекарския съюз и шефа на здравната каса Владислав Горанов те подписаха вчера официално новия Национален рамков договор за 2010 г. Правилата вече ще са еднакви за всички, коментираха доволните съсловни организации. Здравният министър го преподписа. Достъпът до специалист ще е лимитиран и догодина, а направленията не стигаха и през тази, коментира д-р Райчинов. Затова очаквам да се появят листи на чакащите както за преглед при специалист, така и за болниците. Само че пациентите, които могат да изчакат, вероятно вече ще получават по-качествено лечение, смята той.

 

„Монитор": Хаос с протоколите при леко чукване на пътя

Пълен хаос настана с двустранните протоколи, които се попълват при лека катастрофа. Хиляди инциденти с огънати ламарини и леки драскотини станаха само за няколко дни след падането на снега. Част от шофьорите за първи път се сблъскаха с необходимостта да използват двустранен протокол за ожулена ламарина без пострадали. Оказа се, че за изплащане на лека щета на пътя на водачите им се налага да ходят по мъките от една страна заради бюрокрацията в КАТ, а от друга заради изискванията на застрахователите. Двустранните протоколи бяха въведени в началото на годината и се използват, когато две коли се ударят леко, но останат в движение и няма спор между двамата водачи по отношение на вината. Тогава самите шофьори на пътя попълват протокол, който впоследствие представят при застрахователя. Проверка на "Монитор" показа обаче, че от 10 водачи едва двама имат в жабките на колите си необходимите бланки. Те се взимат от застрахователната компания при сключване на застраховка "Гражданска отговорност".

„Сега": Българите се чувстват като аутсайдери в Европа

Три години след влизането на България в Европейския съюз 40% от населението у нас не е почувствало никаква разлика в стандарта на живот, а 30% от българите категорично не се чувстват европейци. Това сочи проучване на агенция "АССА-М".

Полза от членството са имали само 23% от анкетираните, т.е. всеки пети успява да намери нещо положително в присъединяването към съюза. Данните показват, че ползите са разпределени предимно в София - 30%, докато в малките градове животът и преди, и сега протича по един и същи начин. Преобладава умереният оптимизъм към членството в ЕС, смятат социолозите. 43% от българите се чувстват в малка степен европейци. Само 26% са със самочувствието на европейски граждани. Недостижими си остават материалният стандарт на живот, трудовите права, социалното осигуряване в старите страни - членки на Евросъюза.

Едно от основните предимства на приобщаването в ЕС е възможността за пътуване, категорични са българите. През последната година обаче групата на пътуващите зад граница се е свила заради липсата на достатъчно средства, сочат данните. 16% са излизали само веднъж в чужбина - с 2% по-малко в сравнение с 2008 г. Пътувалите над 4 пъти са 2.5%.

 

„Дума": 400 000 вече не подкрепят ГЕРБ

Между 300-400 хиляди души от гласувалите на последните избори за парламент за ГЕРБ вече не подкрепят партията на Бойко Борисов, обяви вчера в представително проучване социологът Михаил Мирчев от АССА-М. Изследването се прави за трета поредна година и е по поръчка на евродепутата от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите Илияна Йотова. Според него преди 3-4 месеца подкрепата за партията на Бойко Борисов е била 38 на сто, а сега е 31%. Това обаче, според социолога, не означава начало на сериозен отлив. По думите му ГЕРБ е все още във възход, но е минала върховата си точка на електорално одобрение. За БСП дават подкрепата си 11 процента, което е почти равен резултат като този за партията от 1997 година. За ДПС и "Атака" биха гласували 5 на сто от избирателите, а за ДСБ - 2,8 на сто, за СДС - 1,5 на сто и за РЗС - 1,6 на сто.

„Дневник": Таван на цените на такситата ще спасява пътниците

Транспортното министерство се опитва най-после да спаси клиентите от солените тарифи на някои таксиметрови компании, като въведе пределни цени на километър. Те ще се определят от общинските съвети, ще важат за превозвачите на съответната територия и ще се актуализират поне веднъж годишно. Това предвиждат промени в Закона за автомобилните превози, качени на сайта на ведомството за обществено обсъждане.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини