Мария Габриел върна неизпълнения първи мандат. Вторият мандат ще бъде национален

Папката, която днес връщам, е празна. Защото в нея, и от името на ГЕРБ-СДС, няма да допусна да има имена на хора, които не са в резултат на открити, ясни разговори, на основата на принципи и отговорности, а са резултат на задкулисни договорки. Това каза кандидатът за министър-председател на ГЕРБ-СДС Мария Габриел, която върна на президента Румен Радев неизпълнен първия мандат за съставяне на правителство.

Когато първият мандат не успее, всеки следващ означава още по-тежки, а понякога и трудно обясними компромиси и рискове за обществото, заяви президентът Румен Радев.

„Пътят, по който сте се насочили, изисква много интензивна работа и най-вече интензивна комуникация пред българското общество“, каза държавният глава на Габриел. В рамките на следващите дни президентът ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на „Продължаваме промяната – Демократична България“. 

Румен Радев отново призова партиите в парламента да не бавят приемането на бюджет за тази година и важните закони, "защото те се очакват от българските граждани и са изключително важни за държавата".

По-рано днес номинираният за министър-председател Николай Денков от "Продължаваме промяната - Демократична България" съобщи, че Националният съвет на ПП е обсъдил да бъде предложено правителство за 18 месеца, като в първите девет месеца министър-председател ще бъде Денков, а вицепремиер и външен министър Мария Габриел, за следващите девет месеца премиер ще бъде Габриел, а Денков – вицепремиер.

Вторият мандат ще бъде национален и ще се използва за излъчване на стабилно правителство, около което да се формира конституционно мнозинство. Това се казва в декларация за национално отговорно управление, представена от Мария Габриел, която беше кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер с първия мандат. Тя и номинираният за министър-председател от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) Николай Денков направиха съвместно изявление пред медиите в Народното събрание.

ПГ на ГЕРБ-СДС в 49-ото Народно събрание ще подкрепя правителство, което е на база определени принципи, става известно от текста на документа.

Министър-председател за първия период от 9 месеца ще бъде акад. Николай Денков, а Мария Габриел – вицепремиер и министър на външните работи, за втория период от 9 месеца министър-председател ще бъде Габриел, а Денков – вицепремиер. 

Позициите на министър-председател и заместник министър-председател ще се изпълняват на ротационен принцип. В края на всеки от тези периоди министър-председателят ще подава оставка, двете парламентарни групи ще я гласуват и ще подкрепят за следващ министър-председател номинацията на другата парламентарна група, а досегашният министър-председател ще става заместник министър-председател. 

Правителството ще изпълнява съгласуваните законодателна и управленска програми, ще се подготвят и приемат промени в Конституцията в диалог с всички парламентарни групи, включително промени в структурата на прокуратурата и ВСС.

В документа е предвидено да бъде създаден механизъм за предварително съгласуване между парламентарните групи на номинациите за регулаторните органи, избирани от парламента, с оглед гарантиране на най-добрия подбор на личности с високи професионални и морални качества. 

Мария Габриел уточни, че документът трябва да получи подкрепата на двете парламентарни групи, а задачата им с Николай Денков е през следващите дни да ги убедят, че това е правилният подход.

Текстът на декларацията показва колко отстъпки, по думите на Габриел, са направили всички в името България да има редовен кабинет. 

Водейки преговорите, се видя, че стабилно правителство между първите две политически сили има възможност да стъпи на здрава и принципна основа, обясни решението за национално отговорно управление на първите две формации в парламента Мария Габриел.

Тя благодари за търпението и професионализма на Николай Денков, както и на лидерите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, които през последните 48 часа с разум, а не с емоция, заедно с нея и Денков, са работили за днешния документ.

Мария Габриел благодари и на ДПС, „БСП за България“, “Има такъв народ“. С тях водихме разговори и смятам, че показахме, че с диалог, отговорност и принципи има възможност -  трудна, изискваща усилия, преговори, но и яснота и твърдост в отстояване на позицията -  България да има редовно правителство, подчерта тя. 

Габриел отчете, че с БСП не се е получило, очевидно различията са повече от сближаването на позициите. Но, според нея, е добре, че това е станало ясно по време на разговорите, а не след това.

Следва пълния текст на декларацията, която ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ представят като свои приоритет:

ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА НАЦИОНАЛНО-ОТГОВОРНО УПРАВЛЕНИЕ

Отчитайки, че България има нужда от стабилно правителство, за да излезе от настоящата политическа криза; за да отключи потенциала си за ускорено икономическо и социално развитие; за да реализира конституционна реформа с широка парламентарна и обществена подкрепа; за да изпълни всички изисквания, свързани с пълноправното и активно членство на страната в Европейския съюз, включително Шенген и еврозоната,

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС в 49-ото Народно събрание ще подкрепя правителство, сформирано спазвайки следните принципи:

1. Вторият мандат ще бъде национален и ще се използва за излъчване на стабилно правителство, около което да се формира конституционно мнозинство.

2. Министър-председател за първия период от 9 месеца ще бъде акад. Николай Денков, а Мария Габриел – заместник министър-председател и министър на външните работи, а за втория период от 9 месеца министър-председател ще бъде Мария Габриел, а акад. Николай Денков – заместник министър-председател.

3. Позициите на министър-председател и заместник министър-председател ще се изпълняват на ротационен принцип за последователни периоди от по 9 месеца. В края на всеки от тези периоди, министър-председателят ще подава оставка, двете парламентарни групи ще я гласуват и ще подкрепят за следващ министър-председател номинацията на другата парламентарна група, а досегашният министър-председател ще става заместник министър-председател.

4. Правителството ще изпълнява съгласуваните законодателна и управленска програми.

5. Ще се подготвят и приемат промени в Конституцията на Република България в диалог с всички парламентарни групи, включително промени в структурата на прокуратурата и ВСС.

6. Ще бъде създаден механизъм за предварително съгласуване между парламентарните групи на номинациите за регулаторните органи, избирани от парламента, с оглед гарантиране на най-добрия подбор на личности с високи професионални и морални качества.

7. Законодателната и управленската програма са приложени.

Мария Габриел

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини