Гешев: Ще поискам отвод на членовете на ВСС, които може би участват в покушението срещу съдебната власт

Със закана, че ще направи разкрития в името на края на "олигархичния модел", в името на бъдещето на България и на "нашите деца", главният прокурор Иван Гешев говори над час пред журналисти в Съдебната палата. Той показа комуникация с члена на съдебния съвет Йордан Стоев, в която иска "достоен екзит", пусна и запис с него. Впоследствие Гешев показа съобщение между него и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов (бел. ред. от показания скрийншот Борисов е записан с инициали BP), в което Гешев му е написал окей, придружен с палец, а Борисов му е отвърнал с усмивка. Той показа и писмо, за което твърди, че е получил при прибирането си от САЩ на летище София (по-дол).

Отново заобиколен от заместниците си, без началника на следствието Борислав Сарафов и Пламена Цветанова, и отново без право на въпроси, той повтори почти дословно хронологията на събитията от взрива до автомобила му на 1 май до връщането му от САЩ.

Но до разкрития не се стигна. Гешев отново повтори заявката си, че ще довърши мандата си и заяви, че ще се бие..

"С това, което ще ви покажа и разкажа ще обясня хода на проверка в ВКП за политическа корупция и търговия с влияние. Дадох обяснения в Софийската градска прокуратура по сигнал, депозиран от Борислав Сарафов срещу мен", заяви на брифинга  Гешев.

По думите му това е атентат срещу държавата, нейното нормално функциониране, разделението на властите и основни конституционни принципи и европейски ценности.

"По време на изслушването във ВСС ще поискам отвод на част от членовете, които може би участват в това покушение срещу съдебната власт. Ще поискам част от заседанието да бъде закрито в интерес на престижа на съдебната власт. Тези, които направиха всичко това са тези, които българските граждани наричат олигархия и мафия. Българската прокуратура е стабилна и единна", допълни Иван Гешев.

Той поясни, че е факт безпрецедентното политическо обединяване срещу прокуратурата.

"Част от този заговор е така нареченият закон "Зарков", който е противоконституционен, той ще бъде подложен на проверка от Конституционния съд, целта му е една единствена, не решаване на икономическата, демографската кризи, войната по пътищата, борба с организираната престъпност", коментира Иван Гешев.

Главният прокурор обяви, че израелският експерт не е нарушил никакви законови изисквания и всичко се е случило след приключване на огледа на местопроизшествието. Според него това е отместване на темата защо някой се опита да убие или сплаши главния прокурор.

"Никога не съм си мислил да си подавам оставката, заплашван от някакви боклуци. Обяснил съм това хода на съответните проверки. Няма от какво да се притеснявам и страхувам. Ясен Тодоров дойде при мен и му обясних каква е ситуацията", каза още Иван Гешев и заяви, че във Висшия съдебен съвет трябва да има само магистрати, избрани от магистрати.

Гешев представи запис от разговор, в който се споменава името на Бойко Борисов.

"Бойко?Да, Банкята"

Записът, който Гешев представи, е направен в двора на дома на съпругата му в неделя, 14-ти май. Гешев посреща члена на съдебния съвет Йордан Стоев, който е един от шестимата, поискали освобождаването му.

На екрана в съдебната палата бяха прожектирани и субтитрите на разговора, като на моменти се чуваха птички и лай на кучета, а в други не се разбираха отделните реплики и въпреки че Гешев е присъствал на този разговор, в субтитрите беше уточнено: "не се чува"

Двамата обсъждат как Гешев ще подаде оставка, как ще каже, че не иска да бъде разделителна линия, споменават се гаранции, които главният прокурор ще има.

През цялото време Йордан Стоев, който е член на съдебния съвет от парламентарната квота, избран по предложение на лидера на Атака Волен Сидеров през 2017 година, говори в трето лице множествено число, говори за те и посочва като двигател на "заговора" по думите на Гешев - "Бойко" и "Банкята" (бел.ред. лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов). Преди ВСС, Стоев беше прокурорът отказал да разследва Делян Пеевски по сигнала на "Протестна мрежа" след фалита на КТБ.

Стоев обяснява на Гешев говори за отделни членове на съвета, които съжалявали, че са подписали искането, препоръчва на Гешев какво да каже, като обяви оставката си и му посочва какво да напише в молбата за неговото освобождаване.

Стоев очевидно е в ролята на пратеник, защото поема ангажимент да предаде, че Гешев е приел офертата и че иска гаранции

- Къде да ходя - пита се Гешев. - А основният двигател е? Бойко? - пита Гешев.

- Да, Банкята - отговаря Йордан Стоев.

Стоев уточнява:

- И подай там молба да бъдеш преназначен във ВАП. А това ще е, щото да не се събирате със Сотир на едно място". Сотир е вероятно бившият главен прокурор Сотир Цацаров, който след като напусна антикорупционната комисия стана обвинител във Върховната касационна прокуратура. Цацаров беше един от хората, които издигнаха Гешев за главен прокурор. Досега той не е коментира ситуацията в прокуратурата.

Главният прокурор обяви, че е получил заплашително писмо. Той показа сканирания документ, на който пише:

Главният прокурор днес беше призован на разпит в Софийската градска прокуратура заради две проверки.

До обяд Иван Гешев не се яви в сградата на СГП на ул. "Черковна". Миналата седмица в четвъртък по време на заседание на ВСС той сам обяви, че е призован днес в 10 часа да даде обяснения по проверка, която СГП е образувала по повод изявлението му от миналата седмица. Тогава той разказа, че са му предлагани два посланически поста в замяна на оставката му.

Втората проверка, по която трябва да дава обяснение, е във връзка със сигнала на Борислав Сарафов, Той твърди, че Гешев е извършил три престъпления. Първото - че е записал незаконно разговор с Йордан Стоев, член на ВСС. Второто обвинение е, че Гешев използвал базата на прокурорите в Боровец като лична резиденция. Третото - че е оказвал въздействие върху наблюдаващия прокурор по делото "Барселонагейт".

Дали главният прокурор ще се яви на разпит не е ясно. По неофициална информация Иван Гешев е призован в прокуратурата и утре, от 9:30 часа.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини