Депутатите изслушват правосъдния министър за охраната на Сарафов и къде живее Гешев 

Депутатите изслушват министъра на правосъдието Крум Зарков. Въпроси за охраната на Сарафов и за имотите на прокуратурата и тяхното управление зададе Надежда Йорданова, в частност за имота в Боровец, известен като Регентската къща.

Крум Зарков отговори и за предоставената охрана, като цитира съответното правно основание - хипотезата за неотложност, съгласно която е предоставена охрана на Борислав Сарафов, като става дума за застрашен магистрат. Случаят е беспрецедентен, каза Зарков, тъй като застрашеният магистрат трябва да докладва за заплахата на прекия си началник, но в този случай Сарафов се чувства застрашен именно от прекия си началник.

Имотът в Боровец е предоставен с пълно правно основание от ВСС, но как е ползван оттам нататък от прокуратурата Зарков няма информация. "Министърът на правосъдието няма отношение към имотите, те са към ВСС. Това е решение на ВСС, какво се е случвало и как е стопанисван и за какво е използван, аз не знам. И други органи са сезирани. Това е било отговорност на главния прокурор".

Сарафов е поискал охрана писмено по съотвентия ред, ние не сме сезирани по телевизора,каза Зарков, след което е започнала процедура. Съветът за защита се е събрал и е изслушал Борислав Сарафов и е назначил адекватна охрана, заяви Зарков, като отвово описа ситуацията като безпрецентна и неприятна. Той отказа да даде повече информация за защитата на застрашеното лице и тези, които го пазят, като заяви, че поема отговорност за това. Това не означава, че приемам, че главният прокурор застрашава живота му, или че не го с застрашава. Нашата задача е да осигурим безопасността на всеки магистрат, каза Зарков.

Главният прокуро обвинява заместника си, заместник-главният прокурор обвинява главния - тук става дума за евентуални тежки престъпления по върховете на системата, което трябва да ги раследва и доказва. Съществува ли в България механизъм, който да осигури независимо разследване на този случай, запита Зарков.

Живее ли в почивния комплекс в Боровец или не живее? Информацията е, че той живее там и пътува ежедневно с тези бронирани коли, които се знае какъв разход са за бюджета, каза Бойко Рашков. По негова информация там друг прокурор не може да припари, а става дума за комплекс със 17 хил. кв. м площ. Има ли още някой друг ръководител в правосъдната система, който да живее в почивна база, запита още Рашков.

Сградата в Боровец е предоставена на главния прокурор на Република България през 2017 година, преди това, до 2016 година е била отговорност на Министерството на правосъдието, уточни Зарков. При една реформа, промяна тогава се възлага стопанистването на серия имоти на двама админстративни ръководители - на председателя на ВАС и на главния прокурор. Оттогава отговорен за стопанисването на въпросната сграда е главният прокурор, а отговорен дали тя се използва по предназначение - Висшият съдебен съвет. Няма съмнение, че тези бази трябва да се ползват от хората в тези институции и с полза за тях, но дали това е така - няма как да знам и не ми е работа да знам, каза Зарков. Доколкото разбирам и други органи са сезирани по темата, очевидно темата е в динамично развитие и тепърва ще научаваме. Но това са вторични въпроси, а базовият е в законовите промени, завърши той.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини