Софийска градска прокуратура проверява сигнала на Сарафов срещу Гешев

Софийската градска прокуратура съобщи, че е започнала проверка на сигнала, който Борислав Сарафов подаде срещу Иван Гешев вчера.

"На 16.05.2023 г. в Софийска градска прокуратура (СГП) е постъпил сигнал от заместника на главния прокурор и директор на Националната следствена служба г-н Борислав Сарафов срещу главния прокурор на Република България г-н Иван Гешев с твърдения за извършени престъпления от общ характер.

Сигналът е разпределен на принципа на случайния подбор на прокурор в СГП.

Наблюдаващият прокурор незабавно е разпоредил извършването на проверка по реда на чл. 145, ал. 1 от Закона за съдебната власт, в хода на която ще бъдат проверени всички твърдения от изказванията, направени на 15.05.2023 г."

Според сигнала, главният прокурор Иван Гешев е оказал влияние на наблюдаващия прокурор по делото „Барселонагейт“. В сигнала има и изложени твърдения за незаконно записване на член на Висшия съдебен съвет от страна на Иван Гешев. Трето - Регентската къща, която се твърди, че е обитавана от главния прокурор.

По-рано днес ръководството на Софийската градска прокуратура разпространи позиция във връзка с множество коментари в публичното пространство за безпристрастно провеждане на проверки по реда на Закона за съдебната власт и разследвания по реда на Наказателно-процесуалния кодекс относно действия на лица, заемащи висши публични длъжности.

Софийска градска прокуратура е единствената компетентна прокуратура в страната да извършва проверки и разследвания срещу лица с имунитет, магистрати, членове на Министерски съвет, както и за престъпления против републиката. Ръководството на СГП заявява, че всеки един прокурор от СГП изпълнява своите служебни задължения принципно, отговорно и обективно, така както изискват моралът и законът.

Категорично смятаме, че нито един прокурор не се е повлиял и няма да се повлияе при решаване на дела от изказвания на лица, заемащи висши публични длъжности. Нито един прокурор от СГП няма да се поддаде на външни фактори, стоящи извън обективните факти по преписките и делата, независимо от източника или интензитета им.

Ръководството на СГП декларира, че в рамките на законовите си правомощия СГП няма да допусне каквото и да е превишаване на същите или използването им за цели извън наказателното производство, още по-малко за създаване на обществени настроения в една или друга посока спрямо конкретни факти и лица. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини