Борисов: Готови сме на разговори за конституционна реформа

Готови сме на разговори за конституционна реформа, това обяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като във вторник (16 май) от "Продължаваме промяната - Демократична България" обявиха, че започват консултации за промени в Конституцията. Борисов обяви, че и заради това по-рано парламентарната му група е подкрепила за председател на правната комисия да бъде избран депутат от коалицията Стою Стоев (виж по-долу в статията).

Борисов добави още, че решението за искане на оставката на главния прокурор Иван Гешев от страна на номинараната от ГЕРБ за премиер Мария Габриел е нейно, но е взето с подкрепата на цялата парламентарна група. "Това е нейно лично право. Аз това, което съм приел като ангажимент е да приемем законите на Крум Зарков", каза председателят на партията, който отхвърли хипотезата скандалът в прокуратурата да се дължи именно на нейната заявка.

Според него това само затвърждава убеждението, че политическата класа трябва да се меси само чрез Конституцията и законите.

Борисов все още се надява на подкрепа от "Продължаваме промяната - Демократична България" за първия мандат.

Номинираната за премиер Мария Габриел трябва да продължи да търси сечение между политическите сили, независимо, че от БСП и "Продължаваме промяната - Демократична България" заявиха, че няма да подкрепят правителство с първия мандат. Борисов намекна, че очаква новата коалиция да си промени позицията, заради това, че по-рано в пленарна зала парламентарната група на ГЕРБ-СДС спази "джентълменското споразумение" и гласува депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Стою Стоев да оглави правната комисия.

"Нямат мотив да казват, че има криза в доверието. Спазихме ангажимента си", заяви Борисов. Допълни и че според него ако редовно правителство не бъде излъчено с първия мандат, това няма да стане и с втория, и с третия.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини