Тържество на българския дух, Домът на културата с юбилеен гала концерт

    В тържество на българския дух се превърна юбилейния гала концерт на Дома на културата. Поради огромния зрителски интерес бяха осъществени два спектакъла един след друг, а пред сградата на Дома на културата имаше видеостена. Всеки от концертите продължи над 2 часа. Включиха се самодейци  от близо и далеч, докоснали се през времето до българския фолклор в културното средище.

    Превърнахме се в Дом на традицията. Създаваме история и наследство. Вдъхновяваме младите. Това сподели в началото на спектакъла директора на Дома на културата Мариана Ликова. Тя подчерта,че с гала концерта се отбелязва и годишнината на музикално-танцовия ансамбъл „Орфей”. Той стартира като  танцов състав през 1952 г. Дълги години се ръководи от Тодор Момчилов. Обединяват се  танцьори и битов оркестър. Музикално-танцовия ансамбъл се превръща в едно от културните чудеса на Кърджали и България. Голям е приносът и на Васил Василев, който го ръководи 22 години. МТА „Орфей” печели 11 златни медала и 9 първи награди от национални и международни конкурси.

      В гала концерта се включиха бивши и настоящи самодейци ,дошли от цял свят за да участват в отбелязването на 70-годишнината на Дома на културата.

      Спектакълът бе открит с танца „Буенек”,чийто хореограф е Марияна Ликова,  а музиката е на Нешко Нешев.Представени бяха танци с хореография на Тодор Момчилов,Васил Василев,проф.Кирил Дженев и др. Пяха под акомпанимента на битовия оркестър  трио „Беломорка”,Росица Пейчева,Кирил Желев.Свири и „Гайдарския състав”.Имаше и танци на народите.

      Грандиозен спектакъл!Това бе краткия коментар на отец Николай Величков.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини