Пернишката актриса и режисьор Маша Михайлова навърши 90 години

Актрисата и режисьор Мария /Маша/ Михайлова Стойчева навърши 90 г., съобщи Държавен архив - Перник. Тя е завършила Висшия институт за театрално изкуство „Кръстьо Сарафов“ през 1953 г. Работила е в театрите в Плевен, Благоевград, Бургас, а от 1969 г. е част от трупата на Държавния драматичен театър „Боян Дановски“ в Перник.
На сцената Маша Михайлова е пресъздала над сто роли в над тридесет постановки. С особен заряд е дейността й в художествената самодейност. Под нейно ръководство са поставени „Приключенията на Чиполино“ от Джани Родари; „Синята птица“ на Метерлинк; „Зайко всезнайко“ на Стоян Михалков; „Кристалната пантофка“ на Дора Габе и др.
В Перник Михайлова е утвърдена като художествен ръководител на творчески колективи на театралното и художествено слово при Окръжния пионерски дом в града. Обучаваните от нея състави са лауреати на III, IV, V и VI Републикански фестивали на художествената самодейност и носители на златни медали, като на последните два са с присъдено най-високо звание „представителен“.
Маша Михайлова е носител на орден „Кирил и Методий“ - III степен, златна значка на Съюза на артистите в България, златна значка на Народното събрание, медал „100 години Априлско въстание“, медал „1300 години България“, плакети на Окръжния център за художествена самодейност - Перник, на Центъра за художествена самодейност - София и много други.
Сега Маша Михайлова живее в пернишкото село Кладница.

 

Източник: Perunik.COM

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини