Хората споделят универсалната склонност да помагат на другите въпреки културните различия

Ново изследване, направено от специалисти от университета на Сидни, Австралия, установи, че хората от различни културни среди споделят обща склонност да помагат на другите в ежедневното си общуване в реално време, съобщи Синхуа. 

Публикувано в сп. "Нейчър сайнтъфики рипортс" (Nature Scientific Reports), изследването анализира просоциалното поведение сред познати и хора, които имат или нямат роднински връзки, в осем култури на пет континента.

За целите му неговите автори - международен екип от учени, са анализирали видеозаписи, включващи повече от 350 лица от Австралия, Гана, Еквадор, Лаос, Италия, Великобритания, Полша и Русия. Изследователите са се фокусирали върху онези дребни, широко разпространени молби, които не струват почти нищо, като например подаване на предмети, преместване на тежки предмети, помощ при приготвянето на храна. 

Според проучването, някой ще сигнализира за нужда от съдействие средно веднъж на всеки 2,3 минути. Когато се търси незабавна помощ, хората се съобразяват седем пъти по-често, отколкото отказват и шест пъти по-често, отколкото игнорират.

"Хората разчитат едни на други постоянно", казва Ник Енфийлд, професор в университета на Сидни и ръководител на изследването заедно с Джовани Роси от Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

"В редките случаи, когато хората отказват, те обясняват защо. Тази човешка склонност да помагаме на другите, когато е необходимо, и да обясняваме кога такава помощ не може да бъде оказана, надхвърля други културни различия", допълва Енфийлд. 

Настоящото изследване обръща внимание само на близки и трайни социални взаимоотношения в дома или живота на село.

Авторите му обаче се надяват, че то може да предостави основа за бъдещи изследвания, които да разширят анализа до сътрудничество в малък мащаб и други видове контекст, включително взаимодействия между непознати и в среда като работното място или бизнеса. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини