Потвърдено! Катастрофата на "Невский експрес" е терористичен акт

Катастрофата на "Невский експрес" е причинена от терористичен акт, съобщи днес шефът на руските железници (РЖД) Владимир Якунин на заседание на правителствената комисия, предаде ИТАР-ТАСС.

"По данни, получени току-що от оперативно-следствената група, основната версия на разследването е избухване на неустановено взривно устройство от неизвестни лица. По-простично казано - терористичен акт", заяви Якунин.

Правоохранителните органи са открили взривна яма, чието наличие потвърждава версията за задействано взривно устройство под влака, е казал за ИТАР-ТАСС представител на следствената група.

Засега не може да се каже какъв е бил видът и мощността на използваната бомба. Това ще може да се установи след поредица специални експертизи, добавил той.

Сътрудници на милицията заедно със свои колеги от други органи издирват лицата, които стоят зад престъплението. Те разпитват жители от околните населени места, търговци и шофьори на таксита. Проверяват се телефонните обаждания от района.

Следователите предполагат, че престъплението е било внимателно планирано и подготвяно поне месец. Министърът на здравеопазването на Русия Татяна Голикова съобщи, че по последни данни броят на загиналите е 26, а 18 пътници са в неизвестност

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини