Индийците празнуват Дивали и премиерския пост на Риши Сунак

    Мнозина индийци се радват на перспективата Риши Сунак да стане първия човек от индийски произход, заемащ поста на британски министър-председател, и то точно в момент когато хиндуистите по света празнуват Дивали, предаде Ройтерс.

    Късно снощи Борис Джонсън се оттегли от надпреварата за министър-председател, с което увеличи шансовете на Сунак да спечели и да замени съперничката си за лидерския пост в Консервативната партия Лиз Тръс, която се отказа след месец и половина, тъй като подкрепата към нея намаля. От надпреварата се оттегли и лидерката на Камарата на общините Пени Мордонт, което на практика осигури победата на Сунак.

    Все по-вероятното изкачване на Сунак на премиерския пост вече е на първите страници на повечето индийски вестници.

    Някои индийци заявиха в социалните мрежи, че заемането на премиерския пост от Сунак през тази година, ще бъде още по-специално, тъй като Индия неотдавна отбеляза 75 години от независимостта си от британско колониално управление. 42-годишният Сунак е практикуващ хиндуист и е известно, че също празнува Дивали - хиндуистки фестивал, който символизира победата на светлината над мрака. Той е сниман да пали свещи пред "Даунинг стрийт 11" (официалната резиденция на британския финансов министър бел. ред.) по този повод. 

    Индийците изпитват огромна гордост, когато тези, чиито корени, идващи от страната с население от 1,4 милиарда души, постигат успехи в чужбина, включително към личности като вицепрезидентката на Съединените щати Камала Харис, главния изпълнителен директор на "Майкрософт" Сатя Надела и главния изпълнителен директор на "Алфабет" Сундар Пичай.

    Някои индийци се надяват на по-тесни индийско-британски отношения, ако Сунак наистина заеме поста на министър-председател. "Това, че Риши Сунак ще стане британски премиер, ще бъде страхотен подарък за Дивали за Великобритания, както и повод за празнуване в Индия", написа в "Туитър" бившият индийски дипломат Раджив Догра.

    Семейството на Сунак емигрира през 60-те години на миналия век във Великобритания, която управлява Индия в продължение на 200 години, преди южноазиатската страна да получи своята независимост през 1947 г. след дълга борба, водена от Махатма Ганди.

    Източник: БТА

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Хи
      Хименя
      2 -1
      09:32, 25 окт 2022
      Скоро и българска орка тип Р.о.м ще ги управлява тези малоумници .
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини