Лиз Тръс подаде оставка

Британската премиерка Лиз Тръс заяви днес, че подава оставка като министър-председател, тъй като провалената ѝ икономическа програма е предизвикала шокови вълни на пазарите и е станала причина за разделение в управляващата Консервативна партия, предаде Ройтерс.

През следващата седмица ще бъдат произведени избори за нов лидер на Консервативната партия, който ще стане и приемник на Тръс на премиерския пост. Очертава се Тръс да остане в историята като най-кратко управлявалия премиер в историята на Великобритания. Досега рекордът за най-кратко управление принадлежеше на Джордж Канинг, който умира след само 119 дни като премиер през 1827 г.

В речта си пред правителствената резиденция на „Даунинг стрийт“ номер 10 Тръс призна, че не може да изпълни обещанията, които е дала, когато се кандидатира за лидер на консерваторите, тъй като е загубила доверието на съпартийците си.

"Признавам, че предвид ситуацията не мога да изпълня мандата, с който бях избрана от Консервативната партия. Затова разговарях с Негово величество краля, за да го уведомя, че подавам оставка като лидер на Консервативната партия. Тази сутрин се срещнах с председателя на Комитет 1922 сър Греъм Брейди, с когото се споразумяхме да бъдат произведени избори за лидер, които да приключат в рамките на следващата седмица. Това ще ни позволи да продължим по пътя на изпълнението на фискалните ни планове, както и да гарантираме икономическата стабилност и сигурността на нашата страна. Ще остана премиер, докато не бъде избран приемник", каза Лиз Тръс.

Призивите на депутати от Консервативната партия Тръс да подаде оставка зачестиха, след като тя бе принудена да се откаже от по-голямата част от икономическата си програма, която срина курса на паунда и пазарите на държавни облигации, след като бе представена на 23 септември.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини