Британски издания коментират избирането на Риши Сунак за нов премиер на Великобритания

Риши Сунак ще бъде третият министър-председател на Великобритания в рамките на само седем седмици и той е оставил обществеността в неведение относно това как смята да се справи с икономическата криза, която наследява, пише британският вестник "Индипендънт".

След като победи съперничката си Пени Мордонт, бившият министър на финансите - който не произнесе нито една реч по време на кампанията - обеща да ръководи с "почтеност и смирение". Първата му публична реч обаче продължи само 83 секунди и той не пожела да отговори на никакви въпроси, отбелязва изданието. Очаква се Сунак да внесе поправки в бюджета на страната следващия понеделник, като те със сигурност ще предвиждат огромни съкращения на разходите и повишаване на данъците.

Опозиционните партии атакуваха неговия отказ да обясни своя план за това как ще управлява, пише още "Индипендънт". "Предвид неговото резюме - и след като Лиз Тръс го победи убедително през лятото – няма нищо чудно, че той се опитва да избегне да дава подробни отговори", коментира кратката реч на Сунак заместник-лидерката на лейбъристите Анджела Рейнър. Сара Олни, говорителка на либералдемократите по въпросите на финансите, заяви, че той не е казал "нищо за плановете си за страната, оставяйки обществеността в неведение, докато празнува при закрити врата с консервативните депутати".

Новият министър-председател сега ще трябва да състави кабинет, който да се справи с множеството проблеми, пред които е изправена Великобритания, след като в своя реч пред депутатите консерватори е предупредил за предстоящите "дълбоки предизвикателства", коментира вестник "Дейли мейл". Сунак е обещал да назначи кабинет с участието на "всички таланти", тъй като се опитва да насърчи партийното единство. Вчера той е заявил пред депутатите, че иска неговото правителство да представлява "възгледите и мненията" на цялата Консервативна партия.

Това обещание идва на фона на обвиненията срещу предшественичката му Лиз Тръс, че при встъпването си в длъжност миналия месец не е назначила депутати от всички политически крила на торите, посочва изданието. Очаква се Сунак да върне в управлението някои верни на Борис Джонсън хора, да запази членовете на екипа на Тръс и да назначи своите съюзници.

Риши Сунак е бил предупреден, че десетки хиляди членове на Консервативната партия ще я напуснат, тъй като са разгневени, че не им беше позволено да гласуват за следващия лидер, пише вестник "Дейли телеграф". Ако двама кандидати за лидерския пост бяха преминали прага от 100 номинации от депутатите на торите, членовете щяха да гласуват онлайн, като резултатът щеше да бъде обявен в петък, обяснява изданието. Но след като Пени Мордонт не успя да събере необходимия брой номинации, редовите членове на партията не получиха възможност да гласуват.

"Трудно е да се каже, че е по-демократично няколкостотин депутати да решават кой ще бъде лидер, а не десетките хиляди партийни членове. Демокрацията работи най-добре, когато могат да гласуват колкото се може повече хора. Депутатите черпят своя авторитет именно от членовете на партията и изключването им от този процес означава да върнем политиката в средновековните времена", цитира изданието думите на Бен Харис-Куини, председател на консервативния мозъчен тръст "Боу груп".

Риши Сунак е предупредил консерваторите, че трябва "да се обединят или да загинат", пише вестник "Гардиън. Той е казал, че ще сложи край на "консервативната психодрама", и се е зарекъл да даде приоритет на "политиките, а не на личностите", започвайки с пренареждане на кабинета днес.

Неговите съюзници твърдят, че той ще протегне ръка на хора от цялата партия, което е в ярък контраст с внеслите разделение чистки при встъпването на власт на Лиз Тръс и Борис Джонсън, посочва изданието. В своя реч при закрити врата пред депутатите консерватори новият партиен лидер е бил откровен относно "екзистенциалната заплаха" за Консервативната партия от последиците от икономическите сътресения през последните месеци. Той е заявил, че партията трябва "да се обедини около ясен икономически план и визия за по-добра Великобритания... да продължи напред с опитно, дисциплинирано, целенасочено ръководство [и] стабилно компетентно правителство".

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини