От ГЕРБ-СДС заявиха, че ще се стремят в 48-ия парламент да има съгласие, а в страната ни - мир

Днес православната църква чества Деня на Св Йоан Рилски - небесният покровител на България. В завещанието си към учениците си той казва - бъдете единни, имайте мир между себе си. С тези думи започна обръщението на ГЕРБ-СДС към политическите сили в 48-то Народно събрание, прочетено от Десислава Атанасова на тържественото първо заседание на новоизбрания парламент.

Атанасова декларира, че единството и мирът ще са в основата на коалицията ГЕРБ-СДС в този парламент. Ще се стремим тук да има съгласие, а в държавата ни да има мир, каза тя.

Не можем повече да си позволим дребнави спорове, подчерта тя в декларацията си от името на парламентарната група.

По думите й в момента има редуващи се кризи в страната. Българските граждани на последните избори много ясно казаха, че не искат да видят противоборство, а единство между политическите сили, заяви Атанасова. Хората не искат да плащат политическата цена на разделението. Според ГЕРБ изборните резултати предполагат сътрудничество между политическите субекти. Времето на противопоставяне изтече, категорична бе Атанасова.

Тя подчерта рисковете от обедняване и фалити за фирми. Затова днес депутатите трябвало да мислят как да укрепят доверието в институцията на Народното събрание и да изправят икономиката. Лидерство и политическа смелост искат от ГЕРБ. Собствената истина трябва да остане на заден план, според Десислава Атанасова, която предупреди, че все по-тежко започвал да тежи въпросът има ли смисъл от парламентарната демокрация. Да се разделим с опорните точки и дребнотемието, настояват от ГЕРБ.

Настоящата парламентарна конфигурация не е удобна за всички, изтъкна Атанасова и поиска единение, за да бъде преведена страната през кризите. Тя се опасява от разпад на политическата система, ако се продължава по този начин. Затова герберите ще положат всички усилия за възстановяване на диалога.

България има нужда от прокризисно и проевропейско правителство, според Атанасова, която е убедена - българите предпочитат стабилността.

Финансова дисциплина искат герберите, за да не поеме Международния валутен фонд управлението на публичните финанси. Като заявка за бюджета за следващата година Атанасова посочи - "без авантюри".

От ГЕРБ дават подкрепа за законите за Плана за възстановяване и устойчивост и искат още борба с корупцията. Единствено заедно можем да се борим с корупцията, изтъкна Десислава Атанасова и даде заявка за провеждане на съдебна реформа.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини