Стефан Янев: Държавата има нужда от държавници за да оцелее!

-Г-н Янев, бихте ли се представили на нашите читатели?

-Аз съм човек на действието и според мен човек се представя най-добре чрез работата, която е свършил. Вече съм доказал, че мога да постигам резултати и съм сигурен, че хората видяха ясно постигнатите успехи по време на служебните правителства, на които бях министър-председател. Работя на пълни обороти и ще продължа да го правя, защото за мен е важно да подредим държавата си така, че децата ни да намерят своето бъдеще тук.

-Коалиция „Български възход“ дава сериозна заявка за гласовете на патриотично настроените български избиратели. Какво е основното Ви послание към тях?

-Аз се надявам „Български възход“ да стане формацията, която ще обедини истинските български патриоти, за разлика от декларативните. По-важно за мен е, че ние отправяме апел към всички български граждани, без да се интересуваме от тяхната политическа ориентация. Обръщаме се към всички, за които са важни традиционните български ценности – дом, семейство, род, училище. Това е смисълът, който ни обединява с нашите последователи и симпатизанти, защото вярваме, че опитът от миналото, който ни е превел през вековете и е помогнал да имаме собствена българска държава, както и дългосрочното планиране на бъдещето, са нещата, които трябва да ни водят напред.

-Вие сте на обиколка в страната. Какви са основните проблеми, които споделят с вас българските граждани?

-На първо място, разбира се, е тревогата от растящата инфлация и цените на продуктите от първа необходимост, в следствие на повишените цени на горивата и енергийните ресурси. Хората се притесняват от това какво ги очаква през предстоящия зимен сезон. За да бъде намерен траен изход от създалата се ситуация, е много важно следващото правителство да подходи държавнически и да предложи решения с дългосрочна визия, за 10-15 години напред. Ние от партия „Български възход“ ще работим точно за това.

-Мнозинството българи искат повече държавност т.е. работеща администрация, ефективни служби и полиция, боеспособна армия. Имате ли отговор на тези очаквания?

-За да има държавност, страната трябва да се управлява от държавници. Много е лесно да се създават политици, много по-трудно е да се създадат държавници. Държавниците си поставят дългосрочни цели, а политиците не действат в по-широк хоризонт от един мандат. Ние от „Български възход“ ще работим за това, в управлението на страната да влязат хора с капацитет и експертиза, хора можещи и с дългосрочна визия, за да изградим от тях държавници. Необходимо е да загърбим досегашните практики, да търсим това, което ни прави по-силни и ни води към по-добри решения – в икономическата и в геополитическата среда.

В администрацията трябва да се работи за прилагане на принципа на мандатност и реална оценка на постиженията. Всички обществени служители следва да преминават конкурс, в резултат на който да бъдат назначавани. По този начин ще се повиши отчетността, способностите и резултатите на административните структури в държавата.

-          При война до границите ни, от съществено значение е темата за националната ни сигурност. Каква трябва да бъде политиката на бъдещото редовно правителство на страната?

-Изправени сме пред една от най-сериозните военно-политически кризи от края на Студената война, затова се налага да реагираме адекватно и да действаме националноотговорно. Трябва да се търси баланс във външнополитически план и да се предлагат решения, които водят до реализация на българският национален интерес. Необходимо е също да се направи реална оценка на способностите на въоръжените ни сили, за да може да се повиши бойната им подготовка и готовност. Трябва да бъдат привлечени хора за вакантните длъжности, а паралелно с това да се продължи планово модернизацията на въоръжените сили. Политиката на редовното правителство трябва да е свързано с ясно дефинирани приоритети, силно лидерство и защита на интересите на българските граждани и бизнес.

-В страната вътрешните етнически и религиозни противоречия се подценяват. Има ли вероятност за сериозни конфликти?

-Аз пътувам и се срещам с хората в малки и големи населени места много преди да започне кампанията. Това, което виждам е, че хората от различни етноси живеят спокойно и в разбирателство и възникването на напрежение, когато това се случи, има битов характер. Затова смятам, че очакванията за конфликти на тази база са силно преувеличени.

-Вие се обявявате за повече прагматизъм във външната ни политика. Означава ли това баланс между Изтока и Запада?

-Ние сме направили нашия избор – членството ни в Европейският съюз и НАТО са безспорни. Трябва, обаче, нашият глас в тези организации да се чува по-силно, да отстояваме националния ни интерес. Решени сме да работим за засилване на лидерството, както на България в ЕС, така и на ЕС в геополитически план. Само със силен ЕС може заедно като общност да преодолеем кризите и предизвикателствата сега и занапред.

Въпросите зададе:Георги Кулов

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Платена публикация

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Още новини

Последни новини