Стефан Янев и Митрофанова - защо ни накарахте да чакаме толкова дълго време?

През последните дни социологически агенции обявиха, че все още нерегистрираната партия на бившия служебен премиер и военен министър Стефан Янев, ще влезе в следващия парламент, ако сега има избори.

"Галъп" даде 5.6 на сто подкрепа за "Български възход" сред решилите да гласуват в момента, а "Тренд" - 7.6 на сто. 

"Маркет линкс" пък отбеляза, че Стефан Янев има по-високо доверие в обществото от това на премиера Кирил Петков. 

По този повод енергийният експерт Васко Начев пусна снимка от среща на Стефан Янев, докато беше служебен премиер, с руския посланик у нас Елеонора Митрофанова.

Снимката във "Фейсбук" е придружена с кратък коментар: "Защо ни накархте да чакаме за тази снимка толкова дълго време? В следващото си проучване някоя "независима" соц. агенция ще ни покаже, че не 7, а 17%, биха гласували за Стефчовата партийка... Абе, къде е Копейкин?"

Докато беше служебен премиер Стефан Янев официално имаше две срещи с Елеонора Митрофанова.

Първата се състоя на 20 май 2021 г. Тогава са били подчертани "традиционно добрите връзки между двете държави", като е било акцентирано върху "здравите културно-исторически основи", независимо от последните скандали с гоненето на руските шпиони от София.

"Откроена бе ключовата роля на прагматичния подход във взаимоотношенията между страните, както и необходимостта да се положат повече усилия в посока гарантиране на взаимния интерес, по-конкретно в областите на енергетиката и туризма. В края на срещата посланик Митрофанова пожела сила и мъдрост и успех на правителството", гласи правителственото прессъобщение.

Втората среща между Янев и Митрофанова се проведе три месеца по-късно - на 18 август 2021 г. след трагичен инцидент с българския пилот майор Валентин Терзиев по време на военно учение в Черно море.

В рамките на срещата служебният премиер Янев подчерта, че България желае да развива отношения с Руската федерация, базирани на равнопоставен политически диалог и конструктивно сътрудничество по всички въпроси от взаимен интерес. В този контекст посланик Митрофанова приветства развитието на прагматични икономически проекти от общ интерес и полза за двете страни, се казваше тогава в разпространеното правителствено съобщени.

В него бе посочено още, че в хода на разговора е обсъдена възможността данните от "черната кутия" на катастрофиралия самолет МиГ-29 да бъдат снети в лаборатория на руската корпорация  РСК "МиГ". Формалностите по пътуването вече са уредени и български военни ще могат да транспортират "черната кутия" в близките дни.

Като министър на отбраната в правителството на Кирил Петков, Стефан Янев предпочиташе да нарича войната в Украйна "специална военна операция", както се изразява и руския президент Владимир Путин. Той отказваше да бъдат допуснати и войски на НАТО на българска територия с цел защита на източния фланг на Алианса и страната ни. Това доведе до смяната му в кабинета, въпреки, че бе заел поста от квотата на "Продължаваме промяната".

Малко след това от град Шипка на националния празник на България Стефан Янев обяви, че ще прави партия, която все още не е учредена.

Източник: mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    То
    тодьо
    9 -4
    00:45, 20 май 2022
    Давай батьо, развързвай кесията с рубли, ама да знаеш тия и тебе ще те предадат като изцоцат и последната копейка!
  • 2
    Ед
    Един
    4 -5
    11:07, 20 май 2022
    Дърт червен шапкар, с харизма на блокче бетон. Да им е честито на гласувалите за него. Ама те нещо ще се разкъсат за кого по-напред - БСП, ВъZраждане или за него.

Още новини

Последни новини