Фаза - 2 на заболеваемостта ще задейства антиковид мерки в цялата страна

Във фаза едно от новия Национален оперативен план за справяне с пандемията от коронавирус е около една трета от страната. Тук попадат големи градове като София, Варна, Бургас, но и Добрич, Враца, Перник. Но ръст има и в останалите. За никой не е тайна, че започва нова вълна. Това заяви в Пловдив главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев.

Той подчерта, че от понеделник нови мерки ще има само в областите, които попадат във фаза едно.

„Затова те ще бъдат въведени със заповеди на съответните директори на Регионалните здравни инспекции. А когато поне един от шестте региона влезе във фаза две, тогава вероятно ще има и национални мерки, важащи за територията на цялата страна. Мерките не са нищо особено – носене на маски в здравни и лечебни заведения, социални заведения, по възможност работа от разстояние, там, където е възможно, опит за спазване на отстояние от метър и половина“, каза доцент Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор обясни, че приетият от Министерски съвет актуализиран Национален оперативен план за справяне с пандемията от Covid-19 няма революционни промени.

„В него се предвиждат шест етапа. Нулевият е нормалното състояние, когато няма увеличение на заболеваемостта. Ако ги гледаме като стъпки – от 1 до 4, са реално различните пандемични нива“, обясни още Кунчев.

По думите му в момента се работи и по предложение джипитата отново да могат да назначават PCR тестове.

„Лекарят, особено на първа линия, трябва да може да прави всичко. Най-глупаво е да тръгне да се разкарва пациентът по кабинети, по различни лаборатории. Това, което трябва да бъде направено при личния лекар, трябва да бъде направено. И аз работя в тази насока“, каза още доцент Кунчев.

 

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини