Доц. Ангел Кунчев: Епидемията едва ли ще продължи повече от 2-3 месеца

"Това, с което се сблъскваме, надали ще продължи повече от 2-3 месеца. Ние сме вече в подстъпите на много сериозното разпространение, на огромния натиск върху здравната система и върху това трябва да са съсредоточени усилията, а не да тестваме всеки, който е кихнал или кашлял", заяви по БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Според него около Великден ще е най-тежката ситуация, но след това трябва да следва бърз спад.

"Ако вирусът се държи като всички вируси в неговото семейство и активността му се понижава при повишение на температурите би било чудесно, но няма как да знаем", допълни Кунчев.

Той заяви, че ако страната получи 1 млн. теста, ще бъдат използвани, но според него това не е най-важното.

"Това няма да промени проблема и поведението ни. Първоначалните тестове не са качествени. В Испания 1/3 дават неверни резултати", каза Кунчев.

Той припомни, че в следващите дни предстои изплащането на пенсии. Там, където има възможност, е направен график за получаването им по часове, за да няма струпване в пощенските клонове.

По думите на доц. Кунчев 60-70% от хората ще изкарат заболяването на крак, с лека кашлица, с температура и ще изградят имунитет. Усилията на щаба са насочени към останалите, които ще са в по-тежко положение.

Главният здравен инспектор обясни, че това, което можем да направим, е да не осъществяваме контакти с други хора, защото 100% някои от тях са носители на вируса.

10-12 пъти е по-голяма смъртността при коронавирус, докато при грипа е 0,2. При този вирус е между 2 и 3%. Това е струпване на страшно много случаи в кратък период от време и натоварването на здравната система е огромно. 

По думите на доц. Кунчев никой не може да прогнозира дали ще има втора вълна на епидемията.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Ха
  ха
  8 0
  10:39, 30 мар 2020
  2,3 месеца са съвсем достатъчни да се разкаже играта на икономиката
 • 2
  То
  Той
  6 -4
  11:05, 30 мар 2020
  Той казваше също , че корона вируса няма да засегна България пък какво стана. Престанете да тиражирате глупостите на този набеден за лекар *********.
  • Ис
   Испания
   5 0
   14:58, 30 мар 2020
   Така е.. Освен това е пълна глупост ,че в Испания 1/3 дават неверни резултати! В Испания бяха закупени 9000 тестове чрез посредник от китайска фирма без лиценз които се оказаха дефектни. Това не са 1/3 от тестовете !До момента заболелите там са 85.000 у мъртви 7.300
 • 3
  Er
  er
  3 -1
  11:46, 30 мар 2020
  Ще бъде голям късмет, ако епидемията отшуми до края на годината.

Хороскоп за 04.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Освободете се от напрежението, загърбете минали неприятности и гледайте с надежда напред. Очакват ви успехи, основите на които дълго са поставяни от вас. Благоприятни перспективи се очертават за работещите в областта на търговията и предприемачите. Бъдете внимателни при работа с документи. Добри новини.
04 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще успявате. Ще реализирате плановете си дори по-добре от предвиденото. Близък човек ще ви ангажира с проблем, по който едва ли ще можете да сте му полезни. Не позволявайте хорските приказки да променят отношението ви към определена личност, защото тя заслужава повече внимание и уважение.
04 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обзети сте от творчески идеи, които горите от желание да споделите и осъществите. Предлага ви се чудесна възможност за изява. Ще се радвате на вниманието и обичта както на близките си, така и от страна на колеги и на хора, на които ще бъдете представени. Нова сърдечна тръпка ще ви разтърси и само вие знаете колко далеч искате да стигнете.
04 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще отделите повече време на работата си, служебна, делова, лична или обществена. Довеждате до край започната задача и това ви кара да прецизирате детайлите, в очакване на добри резултати. Благоприятно развитие на делови въпрос, касаещ и близките ви, свързан с имоти, дела или други начинания.
04 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще отбележите ново начало за бизнеса си или друга, обвързваща ви с перспективите си активност. Измежду нещата, които определяте за важни са професионалното ви утвърждаване и личния ви живот. За последното ще се погрижите повече, предвид растящите ви желания. Поява на нов човек в живота ви или подновяване на връзка с вече познат ще придобие по-дълбок смисъл за вас.
04 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Разнообразната работа днес, която ви налага общуването с много хора, може да ви изнерви. Старанието ви да сте изрядни във всичко, с което се заемете, често ще бъде проблемно, и то не по ваша вина. Можете да разчитате на помощта на близък приятел, който няма да ви подведе. Независимо от всичко бъдете усмихнати и сърдечни с другите.
04 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не всичко днес ще се подрежда според очакванията ви. Възможно де възникнат проблеми, чието решаване ще наложи компромиси от ваша страна. За да имате по-малко разочарования, ограничете контактите си до минимум. Бъдете уравновесени и резервирани към непознатите. Не парадирайте с успехите си. Ако го сторите може скоро горчиво да съжалявате.
04 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Привличат ви непознати неща и затова едва ли днес ще се задоволите с обичайните си занимания. Опитвате нещо нестандартно, което ще помните дълго. Едва ли е трудно да ви привлече човек на своя страна, тъй като сте в настроение и лесно се съгласявате с привлекателни идеи. Ако започвате нещо днес, непременно го довършете, защото иначе ще си създадете двойна работа.
04 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Радвате се на един полезен ден. Независимо от заниманията си ще запазите доброто си настроение и ще успеете да го предадете и на околните. Разбирате се чудесно с човек, който отдавна ви привлича и нищо чудно скоро отношенията ви да се задълбочат.
04 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разтоварващи занимания ще ви помогнат да се освободите от натрупаното напрежение и ще подобрят настроението ви. Заобиколете се с обичани хора, с които чувствата ви са взаимни. Неочаквани новини ще ви зарадват. Решението ви да помогнете на някого е похвално и ви прави чест.
04 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако трябва наложете усилия за да намалите темпото и да не сте все заети и активни просто по навик. Важно е да проявите благоразумие. Днес не всичко, което ви е доставяло удоволствие или ви е носело придобивки, ще ви въздейства по същия начин. Отделете от времето си и помогнете на близките си, но в никакъв случай не чакайте отплата.
04 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Характерни за този ден са спокойствието и доброто настроение. Подхождате положително към всяко нещо, с което се сблъскате и това до голяма степен определя и добрите резултати, които постигате. Отпадат съмненията ви относно човек, когото сте считали за прегрешил спрямо вас. Имате чудесната възможност да се отпуснете и забавлявате вечерта.
04 юни 2020
Последни новини