8 знака, че някой ви манипулира несъзнателно

Учените са установили поне 30 качества, които притежават манипулаторите. Това не означава, че всеки, който отговаря на 2 или 3 признака, моментално трябва да бъде категоризиран като манипулатор. Трябва да притежаваш поне 8 признака, за да бъде ясно, че един човек е манипулатор. Все пак не набеждавайте някого, без да сте сигурни – човешко е да се греши.

Ето кои са най-честите 8 качества на манипулаторите и как трябва да реагирате:

1. Започват скандали за дребни неща.

Характерно за манипулаторите е, че в началото на връзката са мили и сговорчиви, но после изведнъж започват да се карат за най-дребни неща. Общо взето действат така: наясно са, че като цяло хората не обичат конфликтите и като се държат агресивно, разчитат, че лесно ще се предадете. Искат винаги да командват, да държат ситуацията под контрол – да решават те дори за най-дребното нещо.

Какво да направите: Помнете, че вие и само вие носите отговорност за живота си и имате право да решавате кое е най-доброто за вас. Поставете граници и не позволявайте на никого да ги премине. Без изключения.

2. Имате чувството, че изневерявате на себе си.

Ако постоянно имате чувството, че правите нещо против волята си, най-вероятно сте жертва на манипулиране.  В този случай е важно да се вслушате в сърцето си и в интуицията си и да си дадете сметка какво точно не ви харесва и защо се мъчите да се убедите, че всичко е наред. Дали защото не искате да предизвикате конфликт, или защото се страхувате да не ви отхвърлят.

Какво да направите: Винаги се доверявайте на шестото си чувство и не се страхувайте да кажете на хората, че имате друго мнение и други предпочитания. Ако истински ви ценят, ще проведете този разговор спокойно и без напрежение.

3. Използват връзката като претекст.

„Ако ме обичаш, ще го направиш!“ – не, това не са думи на човек, който ви мисли доброто.

Манипулаторите ще ви накарат да се чувствате длъжни да доказвате постоянно любовта си, като се съгласявате с партньора си и отстъпвате от позицията си. Не се оставяйте на усещането, че не правите достатъчно, нито се чувствайте виновни.

Какво да направите: Уверете се, че вашите нужди и желания са също толкова важни, колкото тези на партньора, роднината или приятеля, който се опитва да ви манипулира. Ако се съмнявате в баланса, не си мълчете.

4. Не казват в прав текст какво искат.

Хората, които използват манипулативни тактики, обожават психо атаките. Постоянно увъртат нещата, говорят с недомлъвки, обичат да приписват на хората думи, които не са казали и какво ли още не. Подобен начин на общуване им носи усещането за превъзходство. Освен това ако е се изразяваш в прав текст, после можеш много по-лесно да изкривиш истината и да извъртиш нещата така, че все едно човекът не те е разбрал правилно.

Какво да направите: Настоявайте за ясна комуникация, без да се налага да четете нечии мисли.

5. Губите личното си пространство.

Не е необичайно за манипулаторите да се съмняват във всичко, което казвате или правите. Например могат да ви се обадят, за да ви проверят дали наистина сте там, където сте казали, че отивате – на работа или на среща с приятелка. Възможно е дори да прекрачат още повече границата, като се появят изненадващо в офиса или четат имейлите ви, проверяват телефона ви… Подобно поведение е всичко друго, но не и здравословно.

Какво да направите: Още една причина да поставите ясни граници. Не допускайте някой да навлиза така драстично в личното ви пространство.      

6. Кара ви да се чувствате унизени.

Ето още нещо, което обичат да правят манипулаторите – карат ви да си мислите, че са по-добри от вас и че трябва да сте много благодарни, че ги имате в живота си. Подобно поведение е жестоко и не е проява на чувство за хумор, а на жестокост, защото се опитват да ви смачкат самочувствието. По този начин психологическото преимущество е на тяхна страна.

Какво да направите: Помнете, че не трябва да търпите подобно поведение, защото човекът „се шегува“. Няма такава шега, която да ви кара да се чувствате засрамени и унизени. Това се нарича жестокост и манипулиране.

7. Прекарвате значително по-малко време с приятелите и семейството си.

Манипулаторите общо взето не се интересуват от вашето психологическо и емоционално здраве (въпреки че правят всичко възможно да ви убедят в обратното), затова се стараят да ви отдалечат от хората, които наистина държат на вас.

Какво да направите: Ако смятате, че човекът до вас се опитва да ви отдалечи от близките ви, направете всичко възможно, за да промените отношенията си. не позволявайте някой да ви откъсне от семейството и хората, които обичате. Ако всички ви повтарят, че определен човек не ви влияе добре, може би си струва да ги послушате.      

8. Имат навика на преувеличават.

Манипулаторите обичат да се изказват високопарно. Например можете да чуете от тях: „Никой не ме обича!“ или „Никой не се интересува от мен!“ Подобни фрази имат за цел да ви накарат да се почувствате виновни или да предизвикат съжалението ви.

Какво да направите: Уверете се, че комуникацията с този човек е директна, ясна и недвусмислена – по този начин опитите му да ви манипулира ще ударят на камък.

Източник: obekti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини