Спецпрокуратурата иска по-дълъг буферен период, министър Йорданова не вижда причина

Спецпрокуратурата иска по-дълъг буферен период след закриването на институцията. Целта е да има време за прехвърлянето на делата. Има сериозни проблеми, това разбра и министърът на правосъдието, каза ръководителят на апелативната спецпрoкуратура Ивайло Ангелов пред медиите, след като той и още шестима началници на прокуратури бяха изслушани от пленума на Висшия съдебен съвет. Те поискаха от 28 юли - след закриването на двете институции, до края на годината да не получават дела, но да имат време да приключат вече започнатите. 

Изглежда, че парламентът не е готов да чуе професионални мнения, криминогенната обстановка ще става все по-зле, а причината е безцеремонният удар върху независимостта на съдебната система, каза Ангелов. Според него не е ясно какво ще се случи с делата, които касаят престъпна група, действала в цялата страна. Не е ясно кой съд ще гледа мерки, посочи той.

Ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова посочи, че сегашният буферен период от три месеца не е достатъчен, защото в рамките му двете институции продължават да работят. И затова, според нея, трябва да има нови три месеца след закриването на двете прокуратури, считано от 28 юли. Така обвинителите ще имат време да довършат делата, които вече са започнали. В противен случай не е ясно какво ще стане със стотици разследвания, каза Маджарова. По думите й в момента текстовете ограничават обвинителите в двете спецпрокуратури да свършат работа за един месец в рамките на седмица. 

Изглежда така, че трябва да разтоварите пътнически самолет на летището, без да има време за това, обясни ръководителят на военно-апелативната прокуратура Елин Алексов.

Нещо трябва да се направи, ако има разум. Затова поискахме среща с министерство на правосъдието, каза градският прокурор на София Илиана Кирилова.

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова не вижда причина за удължаване на срокове след закриването на спецправосъдието. Пред медиите тя посочи, че в момента законът предвижда три месеца срок за предаването на приключилите дела. 

През последните седмици чуваме различни твърдения. На всеки въпрос има организационно решение. Възможна е промяна в правилата за работата. Закриването на съдебни органи не е лесна задача, изисква прецизна работа, но това е нещо, което трябва да бъде свършено, каза Йорданова 

В момента няма формулирано за законодателно предложение, с което да бъдат удължавани срокове след закриването на спецсъда и спецпрокуратурата, припомни Йорданова. Тя каза, че Министерството на правосъдието е отворено за срещи и ще изслуша притесненията на всички. Министърът на правосъдието изрази очакване сегашният период за закриване на спецсъда и спецпрокуратурата, предвиден в закона, да не бъде период на бездействие. Според нея е свършено малко за един месец. 

Висящите дела в спецсъда ще бъдат догледани от съдебните състави, които вече са ги започнали. Административното обслужване и организацията по тези дела ще бъде поета от градския и апелативния съд в София, но заседанията ще бъдат в същата сграда, в която са и сега, припомни правосъдният министър. Според нея основания за паника няма.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини