Съдът на ЕС отмени практика на нашия спецсъд за присъди по показания пред съдия

Правото на Съюза не допуска осъждането на подсъдим само на базата на свидетелски показания, дадени пред съдия, но в отсъствието на обвиняем или негов защитник, когато свидетелят не може да бъде намерен, за да бъде разпитан в съдебната фаза на производството, и няма достатъчно компенсиращи фактори. Това реши Съдът на ЕС по искане на закрития Специализиран наказателен съд за тълкуване на правото на Европейския съюз.

Разгледаният въпрос е едно от общо пет преюдициални запитвания, отправени от Спецсъда по едно и също наказателно производство, образувано по внесен обвинителен акт срещу петима души за участие в организирана престъпна група, и се отнася до тълкуването на разпоредби от Директива 2016/3431 във връзка с член 47 алинея 2 от Хартата на основните права на Европейския съюз, съобщиха от Съда на ЕС.

Питането е свързано с правото на обвиняемите да присъстват на съдебния процес срещу тях и по-специално - дали е допустима национално законодателство спрямо която, когато не е възможно да се разпита свидетел на обвинението в съдебната фаза на наказателното производство, съдът да може да основе решението си за вината на подсъдимия на показанията на свидетеля, получени при разпит пред съдия в досъдебната фаза на производството, но без участието на обвиняемия или на неговия адвокат.

Трима от обвиняемите са били служители на "Гранична полиция" на летище "София". Наказателното производство срещу петте лица е за участие в организирана престъпна група, която се занимавала с незаконно прекарване през границите на България на граждани на Бангладеш и Ирак, съпътствано с даване на подкупи. Обвиненията се основават главно на показанията на свидетели, разпитани пред съдия преди привличането на лицата като обвиняеми, въпреки че наблюдаващият прокурор е разполагал с информация, че срещу свидетелите са издадени заповеди за извеждането им от страната и те няма да могат да участват в съдебния процес. Наблюдаващият прокурор отказал провеждането на допълнителен разпит на свидетелите в присъствието на обвиняемите, а в хода на съдебното производство поискал прочитане на показанията им. Въпреки опитите за призоваване на свидетелите за личен разпит в съдебната фаза на производството, това се оказало невъзможно.

Съдът на ЕС посочва, че заедно с правото на лично явяване на съдебните заседания, подсъдимият има и право да участва ефективно в разпита или да изисква разпит на свидетелите на обвинението в съдебната фаза на наказателното производство. Съдът заявява също, че оценката на надеждността на свидетел е сложна задача и не може да бъде направена само с прочитане на показанията от протоколите от разпитите. Макар че по закон е предвидена възможност да се вземат предвид показания на отсъстващи свидетели, според Съда на ЕС трябва да да се зачита правото на защита, което изисква да се даде на обвиняемия възможност да оспори тези показанията и да участва в разпита. Съдът на ЕС допълва, че предвид това Спецсъдът трябва да прецени дали е налице уважителна причина за неявяването на свидетеля и, ако показанията са единственото или главното основание за осъждане на обвиняемия, дали има солидни процесуални гаранции, за да се неутрализират трудностите, причинени на обвиняемия и на неговия адвокат поради вземането предвид на посочените показания, за да се гарантира, че съдебният процес е справедлив.

По тези причини Съдът на ЕС приема, че правото на Съюза не допуска прилагането на национална правна уредбакоято позволява на национален съд, когато не е възможно да разпита свидетел на обвинението в съдебната фаза на наказателното производство, да основе решението си за вината на обвиняемия на показанията на посочения свидетел, получени при разпит, проведен пред съдия в досъдебната фаза на това производство, но без участието на обвиняемия или на неговия адвокат, освен ако е налице уважителна причина за неявяването на свидетеля в съдебната фаза на наказателното производство, показанията на този свидетел не са единственото или определящото основание за осъждането на обвиняемия и съществуват достатъчно компенсиращи фактори, за да се неутрализират трудностите, причинени на обвиняемия и на неговия адвокат поради вземането предвид на въпросните показания.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини