Ракът на белия дроб е сред най-често срещаните онкологични заболявания в България

Ракът на белия дроб е едно от петте най-често срещани онкологични заболявания в България - както сред мъжете, така и сред жените. Това съобщиха от Българското онкологично научно дружество, цитирайки данни на Световната здравна организация от 2020 г., представени по време на националната конференция по онкология „Карцином на бял дроб. Малигнен меланом”.  Форумът е днес и утре в София.

Проучване на Международната агенция за изследване на рака показва, че за 2020 г. новодиагностицираните случаи на рак на белия дроб в България са 4300 - 5,6 на сто от новодиагностицираните в Европа, а смъртните случаи са 3609, допълниха от дружеството. 

Според последния доклад на Европейската комисия относно здравния профил в България от 2017 г., разпространението на тютюнопушенето сред българското население е най-високото в Европейския съюз и с близо седем процента над средното за ЕС.

Близо една трета от възрастното население в България са ежедневни пушачи. Равнището на тютюнопушене при младежите е също толкова високо, нареждайки страната ни на второ място в ЕС при 15-годишните момчета и на първо място - при 15-годишните момичета, от които 30 на сто са редовни пушачи.

В света 30 процента от смъртните случаи вследствие на онкологични заболявания се дължат на тютюнопушене, висок индекс на телесна маса, прекомерна консумация на алкохол, неподходящ хранителен режим и липса на физическа активност.

По време на конференцията специалисти в областта на онкологията ще обсъдят последните тенденции в диагностиката и лечението на рака на белия дроб. Ще дискутират и съвременни методи за скрининг – нискодозова компютърна томография, която дава възможност за ранно откриване на аномалии и възможност за по-ранно начало на лечението.

В началото на годината Българското онкологично научно дружество и асоциираните към него членове официално започнаха активна работа по изготвяне на предложение за Национален противораков план със съдействието на Националния онкологичен алианс. Основната цел на проекта е да се подкрепи въвеждането на Европейския план за борба с рака, като се адаптира за нуждите на страната ни.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини