Кабриолетите увреждат слуха

Затворете прозорците

Кабриолетите може да са по-бавни от своите варианти с твърд покрив, да не са толкова безопасни и не толкова практични, но когато в лятна нощ вие се разхождате по улиците със свален покрив, всички тези неприятни моменти остават зад вас. За нещастие, ново проучване показва още един аргумент на страната на купетата. 

Проучването, което е било представено по време на специализирано заседание в Сан Диего тази седмица, показва, че возенето в кабриолет със свалени прозорци излага хората на шумове, които могат да увредят слуха завинаги. 

Специалистът по уши-нос-гърло, д-р Филип Майкъл, е голям фен на кабриолетите и е тествал нивата на шум в седем различни коли при скорости от 80, 96 и 112 км/ч. Нивата на шум са между 88 и 90 децибела, което е с 4-5 децибела над безопасното ниво. 

Намаляването на скоростта също не помага, тъй като проблематичният звук идва от обкръжаващия ви трафик, двигателите, системите за отработени газове, както и от гумите на всички участници в движението. 

И все пак собствениците на кабриолети не е редно толкова да се притесняват, тъй като със затварянето на прозорците те намаляват нивото на шумовете до 85 децибела.

Източник: rs-auto.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини