Днес отбелязваме два празника, кой има имен ден

Днес православната църква почита св. прпмчца Евдокия Илиополска.

Св. Евдокия започва своя християнски живот

след като била обърната във вярата от монах Герман, който минавал през нейния град. Той я научил на християнския добродетелен живот, а след това тя била кръстена в Православната вяра, четем в житието ѝ.

Евдокия помолила монах Герман да я заведе в монашеска обител, където да се подвизава в молитва и пост. В Илиопол обаче започнали преследване против св. Евдокия. Дори я изправили на съд. По Божия милост обаче управителят сам станал християнин.

През времето на управлението на римския император Адриан (117-138 г.) било започнато гонение. Св. Евдокия била осъдена на смърт и била посечена през 126 година.

Имен ден празнуват всички с имената: Евдокий и Евдокия.

На 1 март също се отбелязва Баба Марта.

Това е един от най-тачените български обичаи. На този празник хората подаряват на близките си мартеници - за здраве и сила през следващата година.

Размяната на мартениците обаче е продукт на модерното общество, в традиционната, във фолклорната култура такава практика не съществува. Това каза в интервю за БТА етнографът от Русенския исторически музей Искра Тодорова.

Хората си разменят мартеници от началото на миналия век

Практиката за размяна на мартеници започва от началото на миналия век. „Освен че започват да се произвеждат фабрично мартеници, се появява и една друга нова практика, взаимствана от Западна Европа - хората започват да се поздравяват за Първи март с честитки, с картички. В хода на всички изследвания, посветени на мартеницата, установихме, че в началото на 20-и век в България не се произвеждат тематични картички за Първи март, а младежи и девойки, които имат чувства един към друг, си купуват картички, произведени в Германия. Закрепят на картичката копринена мартеничка в единия ъгъл и със съответното послание тя отива до любимия човек, разказа Тодорова.

По думите ѝ от гледна точка на ЮНЕСКО мартеницата вече е вписана като нематериално културно наследство на човечеството. „В българската менталност се свързва с един от символите на етничната ни идентичност, т.е. за всички нас и за света вече мартеницата е културна ценност“, обясни специалистът.

 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини