Днес имен ден празнуват всички с имената...

Днес Църквата почита преп. Ксенофонт и семейството му, както и св. Амон.

Преподобни Ксенофонт, съпругата му Мария и техните синове Йоан и Аркадий живели през V век в Цариград. Ксенофонт изпратил синовете си да се учат в Бейрут. По пътя корабокрушение разделило братята. Всеки мислел другия за починал. Но Бог не оставил никого да почине, всички се спасили, изхвърлени на различни брегове.

Йоан решил да потърси душевното си спасение в някой манастир. Подобна била съдбата и на по-малкия брат Аркадий. Той срещнал прозорлив и свят старец, който го утешил със съобщението, че брат му и останалите техни спътници са живи и че всички са постъпили в манастири.

Две години Ксенофонт и Мария напразно чакали вест от синовете си. Бог ги утешил с чудно видение, от което пламнала надеждата им, че децата им навярно не са загинали. Двамата отишли в Йерусалим. Те срещнали прозорливия старец на малкия си син Аркадий.

Той устроил общата среща между двамата братя, а след това и на синовете с техните родители. Старецът изпълнил молбата на родителите да постриже и тях в монашество. Мария постъпила в женски манастир, тя била удостоена с дара на чудотворството. Йоан и Аркадий отишли със стареца си в пустинята, където ги последвал и Ксенофонт, който също се прославил с дар на пророчество. Заради подвизите на своя отшелнически живот, цялото семейство било причислено от Църквата в лика на светците.

Преподобният Амон бил роден в Египет.

Въпреки че още в най-ранна възраст бил лишен от родителите си, той бил възпитаван в страх Божий и от младите си години придобил любов към четенето на Божествените книги. Когато достигнал пълнолетие, чичо му започнал да го принуждава да се ожени. Като предпочитал девството пред съпружеството, но заедно с това желаейки да изпълни волята на своя чичо, Амон започнал да размишлява, как би могъл да съвмести девствения живот с брачния. След като се жени св. Амон и съпругата му живеят в девство, четем в житието на светеца.

Девицата се трудела и се занимавала с къщната работа, а свети Амон ежедневно изнурявал плътта си, работейки по цял ден в своята градина. Когато вечер се прибирал в дома си, той вкусвал по малко хляб заедно със своята съпруга, или по-добре да се каже - сестра. В полунощ те двамата ставали на молитва, а в ранно утро Амон отново излизал да работи и се трудел така до вечерта. Така тази двойка, живеейки в младите си години като че посред огън, не изгоряла: защото те преодолели всякакви плътски желания в себе си.

По-късно св. Амон станал монах в Нитрийската пустиня. В Нитрийската планина преподобният Амон започнал да води отшелнически живот, трудейки се и подвизавайки се за Бога, на Когото служел денем и нощем с цялата топлота на духа си.

Имен ден празнуват всички, които носят имената: Живко, Живка и Зоя.

Името Живко има славянски произход и означава „жизнен“. То е израз на родителското желание детето да е живо и здраво.

Освен през януари именният ден на Живко, Живка и производните им се чества и в първия петък след Великден. Денят се нарича Живоприемни петък, Животворни петък или Светъл петък.

 

Източник: vesti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини