Деца от 147 институции от страната и чужбина се включиха в 14-ия национален конкурс за мартеници „Пижо и Пенда“

Над 1000 мартеници, изработени от деца от 147 институции от цялата страна и чужбина се включиха в 14-ото издание на националния конкурс за мартеници „Пижо и Пенда“. Той е  организиран от Народно читалище „П. К. Яворов - 1926“ в село Мещица и сдружение „Дай, бабо, огънче“ в Перник, съобщи на БТА председателят на читалищното настоятелство Жана Йорданова. Надпреварата е за изработка на най-голяма, най-дълга мартеница, пано и обемна кукла. Освен деца от България, в конкурса участват и техни връстници от Германия, Кипър и Унгария.

Произведенията се оценяват по критериите достоверност, художествената стойност и оригиналност. Жури от етнолог, учител по изобразително изкуство и представител на „Дай, бабо, огънче“ избира като най-оригинална мартеницата на възпитаниците на ателие за личностно развитие на деца със специални образователни потребности в Бургас с ръководител Мариана Георгиева. Децата са изработили Пижо и Пенда от кратуни. Най-дълга е двуметровата мартеница с Пижо и Пенда на трънското читалище „Гюрга Пинджурова - 1895“.

Призьорите във всички възрастови групи и категории ще получат медали, купи и дипломи. На всички участници ще бъдат изпратени грамоти. Най-красивите мартеници, пана и кукли ще бъдат изложени днес в Общинския младежки дом и фоайето на зала „Панорама“ в Перник.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини