Отбелязваме Европейския ден на 112

Нова услуга: Локализират ни автоматично при обаждане

11 февруари е обявен за Европейски ден на единния европейски номер за спешни повиквания – 112 със съвместна тристранна декларация на Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета от 2009 г. и се чества официално в страните членки от общността.

112 е общ европейски телефонен номер за спешни повиквания, който може да се набира безплатно от всеки стационарен или мобилен телефон.

Не е нужно набирането на код на населеното място за връзка с местните служби за Спешна помощ – полиция, спешна медицинска помощ, пожарна и спасителни служби.

ДНС 112-МВР успешно реализира проекта за внедряване на разширена мобилна локализация (Advanced Mobile Localization - AML) в Национална система 112 на територията на Република България.

AML е безплатна услуга, достъпна за смартфони, която автоматично изпраща точното местоположение до службите за спешно реагиране всеки път, когато гражданин се свърже с 112. AML локализацията се извлича с помощта на сигнали за местоположение от клетъчни кули, GPS, wifi и сензори на телефона.

Проектът е много важен за дейността на НС 112, повишаване функционалностите на системата и спазване законовите задължения за осигуряване на непрекъснат и качествен достъп до телефон 112 с цел защита живота, здравето, сигурността и имуществото на гражданите.

В повечето страни неправомерното използване на номер 112 подлежи на наказателна отговорност, както и другите номера за спешни повиквания.

Темата коментира в „Нашият ден“ Цветомир Цеков, директор на Дирекция „Национална система 112“ - МВР:

„Статистиката в последните няколко години показва, че имаме намаление на повикванията към телефон 112. Но те не се дължат на регламентираните повиквания, а на нерегламентираните повиквания или т.нар. „фалшиви“.

Регламентираните повиквания към службите за спешно реагиране, особено и след пандемията, са се увеличили.

Когато открихме телефон  112 през 2008 г., а през 2011 г. пренасочихме другите спешни номера към телефон него, тогава нерегламентираните повиквания бяха 80%, приблизително толкова беше и статистиката в Европа.

Сега нарастването на регламентираните повиквания през 2021 спрямо 2019 е с около 5%. Това до голяма степен се дължи и на пандемията, която натовари операторите и службите за спешно реагиране.

Потребителите с увреждания

„В последните години обновихме голяма част от съоръженията. Една от услугите е достъпът на хората със слухови и говорни увреждания, което доразвихме така, че да бъде най-лесен достъпът на този тип хора с увреждания до тел. 112. Имахме много срещи със „Съюза на глухите в България“ и улеснихме достъпа им до телефон 112. Те вече няма нужда и да пишат,  а само да натиснат съответния бутон.“

AML - безплатна услуга, достъпна за смартфони:

„Тази услуга допълва съществуващата до момента локализация на телефон 112, базирана на клетките на мобилните оператори, която беше до няколко стотин метра в градовете и десетки километра извън тях.

Основната полза на АМL e, че локализацията вече става от 5 до 50 метра в зависимост от това къде е получена информацията – дали от GPS на телефон или от мобилните клетки.“

 

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини