Щастлива история с продължение: Интересът към картините на талантливата Фанка не спира

След като вчера за по-малко от 2 часа бяха изкупени 28 картини на жена с умствена изостаналост - в галерията днес пристигнаха нови 17 творби. Стотици желаещи се записаха в списък с чакащи да ги купят, още преди да са ги видели, посочва NOVA.

Авторът е Фанка Борисова, която живее в социален дом от раждането си. Още през лятото на 2021 г. тя рисува емблематичната снимка от награждаването на сребърната ни олимпийска шампионка по спортна стрелба - Антоанета Костадинова.

„Аз виждам тази картина и наистина просто онемявам. Защото не мога да повярвам, че това може да го нарисува човек, който живее в дом за умствено изостанали. За мен това е абсолютно невероятно нещо и смятам, че тази жена няма място там“, каза Костадинова.

Вяра в мечтите: За броени часове изкупиха картините на жена от социален дом (ВИДЕО)

Антоанета купува картината си от Фанка, за да й помогне, макар и с малко. „Някой ден ще бъде закачена на специално място. И се надявам, че това няма да бъде последната ми творба от нея“, споделя още Костадинова.

Новите 17 картини на Фанка ще бъдат изложени в галерията на 15 февруари. Вече има списък с чакащи.

Таня Гебова е една от желаещите. „Не съм виждала картините, но съм абсолютно убедена, че ще са красиви, защото този самороден талант, който има тази жена, няма какво друго да роди освен отново красота. Дано да се покаже на обществото, че хора като нея могат да бъдат полезни, могат да покажат нещо красиво и, разбира се, да има начин да живеят по-добре“, споделя жената.

Съдбата и таланта на самоуката Фанка Борисова, която рисува с каквото има под ръка, докоснаха стотици.

„Аз съм изненадан и съм впечатлен от изложбата и наистина техниката е много интересна, за първи път попадам на такова нещо“, споделя Милен Милански.

„Тези дни, когато всичко е не толкова реално и малко в измислена приказка живеем, тези образи са много по-силни и истински. И всеки има нужда от малко красота“, казва Гергана Павлова.

Изложбата „Тя. Въпреки всичко“ може да бъде разгледана до 19 февруари.

 

Източник: Дарик

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини