От два до четири пъти са се увеличили разходите за ток в пернишките болници, според Кирил Ананиев

От два до четири пъти са се увеличили разходите за електрическа енергия в пернишките болници, съобщи на пресконференция народният представител Кирил Ананиев. По думите му в най-голямото здравно заведение в региона - МБАЛ „Рахила Ангелова“ сметката за ток през декември е достигнала 56 000 лв. Същия месец в предходната 2020 г. електроенергията на болницата е възлизала на 13 000 лв.
Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести, която се отоплява основно с нафта, е с двойно по-високи разходи на ток - от 5600 лв. през последния месец на 2020 г., вече е 14 000 лв. В Специализираната болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация разходът за ток през дванадесетия месец на 2020 г. е бил 9600 лв, година по-късно става 21 500 лв., посочи Ананиев. По думите му и в трите заведения е получена само една компенсация за ноември м.г., която е в размер на 110 лв.
За да спестят средства, болниците са въвели някои ограничения. Сред тях са максимална температура в помещенията от 21 градуса, увеличаване на капацитета на стаите до минимум три легла и др. Температурното ограничение не се прилага за отделенията „Родилно“ и „Неонатология“, посочи Ананиев.
Народният представител припомни, че парламентарната група на ГЕРБ - СДС е внесла в Народното събрание предложение за въвеждане на компенсаторен механизъм в пълен размер за небитовите крайни клиенти, които изпълняват социални, здравни, духовни, културни и образователни дейности. Според Ананиев това може да се случи чрез вътрешно преструктуриране на разходите в един балансиран бюджет.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини