Над 28 милиона южнокорейци ще поемат към родните си места за Лунната нова година

Над 28 милиона южнокорейци се канят да заминат при роднини през почивните дни от 29 януари до 2 февруари по случай Новата година по лунния календар, съобщи южнокорейското министерство на държавните територии, инфраструктурата и транспорта, цитирано от ТАСС.

По данни на ведомството близо 28,7 милиона граждани на страната ще отпътуват през този период до провинцията за традиционните срещи с роднини и близки. Броят им е с 8 милиона (17 на сто), по-голям от миналата година. Министерството прогнозира, че през тези дни средно на денонощие ще заминават по 4,8 милиона души.

В началото на седмицата властите отправиха към хората в Южна Корея настоятелна молба да избягват пътувания заради широкото разпространение на силно заразния вирусен вариант Омикрон в страната. Но над 40 процента от онези, които са останали вкъщи през празниците миналата година, смятат този път все пак да празнуват с близките си, тъй като според тях пандемията едва ли ще приключи скоро.

Южнокорейската служба за контрол и профилактика на заболяванията е регистрирала през последното денонощие повече от 13 000 нови заразени с коронавируса. Това е максимум, откакто на 20 януари 2020 г. в страната бе установен първият пациент с COVID-19. В сравнение с миналата седмица броят на новите случаи за 24 часа е нараснал повече от тройно заради бързото разпространение на варианта Омикрон.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини