ТЕЦ „Република“ навърши 70 години

 ТЕЦ „Република“ - една от индустриалните гордости на Перник, днес навършва 70 години. Строителството й започва през 1948 г., проектът и технологията са предоставени от бивша Чехословакия като мощностите са прeдвидени за изгаряне на местни кафяви въглища, припомни пред БТА изпълнителният директор на „Топлофикация - Перник“ Ясен Кацаров. Изграждането й преминава през три етапа, като основната част от строителните дейности са извършени до края на 1951 г. Централата е въведена в експлоатация на 17 декември 1951 г. и е първата модерна ТЕЦ у нас за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия от въглища.
Начало на дейността на ТЕЦ „Република“ дават парогенератор 2 и турбогенератор 2, а четири месеца след това и парогенератор 1 и турбогенератор 1. При първото разширение шест години по-късно са въведени в експлоатация и турбогенераторите 3 и 4. През 60-те години на миналия век е пусната основната мощност на централата - пети котел, заедно с пети турбогенератор.
В началото на новия век пернишката „Топлофикация“ е изпълнила проект за рехабилитация на топлоснабдителната система, при който са подменени всички абонатни станции, 242 лизингови компенсатора, реконструиран е пети парогенератор, рехабилитирани са 15 км топлопроводи. Монтиран е последно поколение електрофилтър, който намалява вредните емисии на прах от 2500 милиграма на нормален кубичен метър на 50 милиграма на нормален кубичен метър. През 2012 г. е въведена в експлоатация и сероочистваща инсталация.
Сега ТЕЦ „Република“ работи с два парогенератора - 4 и 5, които се захранват с въглища, има и един резервен - на природен газ. Общата инсталирана мощност на централата е 301 мегавата, от които 196 са за централно отопление и 105 - за електричество. Дружеството обслужва 739 абонатни станции и осигурява отоплението на две трети от населението в града. „Перник е най-топлофицираният град в България. Ние не можем без топлоелектрическата си централа“, твърди кметът Станислав Владимиров. Поради продължителна експлоатация на въглищните залежи в Пернишкия басейн /над 130 години/, през последните години се наблюдава трайна тенденция за влошаване качествата на добивания кюмюр - високо съдържание на пепели и ниска калоричност, при относително висока себестойност.
„Топлофикация“ има сериозни затруднения и с повишаването на цените на емисиите на парниковите газове от 4-5 евро за тон преди няколко години до 80 евро на тон сега. „Затова се стремим да въвеждаме горива, които емитират по-малко парникови газове - природен газ и биомаса“, каза Кацаров. Дружеството е закупило три финландски когенератора, захранващи се с природен газ. Всеки може да произвежда по 7,2 мегавата електроенергия и по 6,9 мегавата топлинна енергия. Съоръженията ще се използват през летните месеци за производство на гореща вода.
Пернишката „Топлофикация“ възнамерява да влага въглищата като суровина още няколко години, но само в периода от октомври до април. Когенераторите са с ограничена мощност и през зимата не могат да осигурят необходимата топлинна енергия, посочи Кацаров. Въвеждането им в експлоатация ще доведе до значително намаляване на ползваните като гориво въглища за една календарна година с до 330 000 тона. Чувствително ще спаднат и генерираните количества отпадъчна пепел, сгурия и гипс с около 200 000 тона, ще се намалят емитираните замърсители от изгаряне на въглища: прах - 141 911 тона, серни оксиди - 5 930 тона, азотни оксиди - 2 344 тона, въглероден оксид - 6 336 тона.
Дружеството планира през следващите години да увеличи дела и на произвежданата топлоенергия с микс от природен газ, въглища и биомаса, включваща слама, естествени материали от земеделието и горското стопанство. „Използването на газ за единица енергия води до емитирането на два пъти по-малко парникови газове“, посочи Кацаров. По думите му съгласно нормативната уредба влагането на биомаса се приема за неутрално гориво по отношение на емисиите на въглероден диоксид. Съдържанието на пепел в биомасата е десетки пъти по-ниско спрямо местните въглища, което води до значително намаляване на отпадъците, сярата също е доста по-малко, допълни изпълнителният директор.
Дейността на ТЕЦ „Република“ и пряко, и косвено води до намаляване на замърсяването в района на Перник, тъй като около 50 000 души ползват услугите й, категоричен е Ясен Кацаров. Той увери, че всички емисии се изпускат контролирано след съответното пречистване. „Ако се ограничи дейността на ТЕЦ „Република“ или част от абонатите започнат да използват електрическа енергия, това би довело до претоварване на електропреносната мрежа“, убеден е топлофикационният директор.
Перник е сред 72-те общини от 11 европейски държави, включили се в инициативата за декарбонизация и развитие на алтернативни енергийни източници. Градът, създаден от въглищата и дал тласък на индустриализацията в България, очаква средства за справедлив енергиен преход. „Към днешна дата все още нямаме достатъчно потвърдена от компетентните органи информация за възможностите ТЕЦ „Република“ и „Топлофикация - Перник“ да участват в Зелената сделка. На този етап разчитаме изключително на собствени средства и банкови заеми“, заяви Ясен Кацаров.

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини