Изложба за ТЕЦ „Република“ е подредена в пернишката библиотека

Изложба, посветена на 70-годишнината от откриването на ТЕЦ „Република“, е подредена в Регионалната библиотека „Светослав Минков“ в Перник, съобщиха от институцията. Въглищната централа е построена през 1951 г., официалното й откриване е на 17 декември същата година.
Експозицията представя публикации за ТЕЦ „Република“ от миналото и в наши дни в местния и националния печат. Могат да се видят статии във вестниците „Димитровско знаме“, „Нов Пернишки вестник“, „Стандарт“, „Дума“, „Капитал“, „Градски вестник“, „Съперник“ и други печатни издания.
Сред ценните експонати в изложбата е книгата на д-р Игнат Пенков „Стопанско- географска характеристика на региона Драгичево- Перник- Батановци“ от 1948 година.
Перник е бил център на въгледобива в България, припомнят от библиотеката. Най-новата история на града започва през миналия век с разработката на богатите въглищни залежи в района. Според някои учени въглищата са известни още от Х-XI век. Преди да започне промишлената им експлоатация, местното население копае с кирки и лопати и пренася с каруци и колички „чернийо камък“. Бързото развитие на Перник е свързано с големите доставки на въглища за столицата, предназначени за битови нужди и за железопътния транспорт. Дотогава за железниците, за речните и морските кораби се доставяли въглища чак от Кардиф, Великобритания.
Перник се развива изключително много като областен град в края на 19 век заради подземния рудник и предприятията.
Частни открити мини доставят днес въглища на ТЕЦ „Република“. Две трети от населението на Перник ползва пряко топлинна енергия повече от 50 години.

Източник: Perunik.COM

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини