Михаил Михайлов от Перник, който е със синдром на Даун, откри изложба - определят таланта му като уникален

Младеж със синдром на Даун показва свои картини в Перник, съобщи на БТА директорът на Обединения детски комплекс /ОДК/ Татяна Китанова.

Михаил Михайлов е на 27 г., възпитаник е на школата по приложно изкуство, ръководена от Китанова. Експозицията е под надслов "Генезисът на един творец" и показва развитието на Михаил от 1999 г., когато прави първите си стъпки в школата.
Картините на Мишо са неподражаеми, с много интересно усещане за света - на къщи, хора и композиции, коментира Китанова. Тя определя таланта му като уникален. По думите й той е създал свой неподражаем стил в продължение на повече от 15-годишно обучение. Младежът носи инстиктивно в себе си съвършена композиция и художествени деформации, които художниците учат в специални учебни заведения, сподели Китанова, която от 1999 г. се грижи за израстването и развитието на таланта му. Михаил рисува директно върху платното, без да използва гума, ретуш. Той подписва всяка от картините си от най-ранна детска възраст досега като "Мишо".
Това, което хората с увреждания нямат като изказ в речта си, във визията си, го правят върху платното, защото то е техният изповедник и му имат 100 процента доверие, сподели Китанова.
Изложбата е съвместна с настоящия ментор на Михаил - художника Китан Китанов, и може да бъде видяна в Обединения детски комплекс в Перник.

Източник: Perunik.COM

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини