Паяците се страхуват от... паяци

Учени откриха, че паяците са толкова страшни, че дори други паяци се страхуват от тях.

Ново изследване, публикувано от Британското екологично дружество (British Ecological Society), поставя паяци пред други паяци и те били толкова изплашени, че подскочили или избягали.

„Обръщам се към всички, страдащи от арахнофобия, открихме, че имате нещо общо с паяците. Време е да преосмислите нещата и да започнете да им симпатизирате“, написа д-р Даниела Рьослер, автор на изследването в социалната мрежа Twitter.

Проучването, което изследователите нарекли „Арахно-арахнофобия“, разглежда поведението на паяците, когато са изправени пред потенциални заплахи.

Учените поставили скачащи паяци близо до няколко обекта, представляващи потенциална заплаха, след което наблюдавали как реагират скачащите паяци.

Първият обект бил проста, черна, 3D отпечатана сфера. Тестовият паяк изобщо не се страхувал от сферата, а се втурнал към нея и се покатерил отгоре. Но нещата станали различни, когато обектите започнали да стават по-реалистични. Тестовият паяк започна да става по-предпазлив, когато обектите придобили характеристики като очи и крака.

Когато паякът се изправил лице в лице с мъртъв екземпляр от по-голям вид паяк, той замръзнал напълно и след това бавно се отдръпнал. Друг тест показал как паяк се приближава безгрижно, след което бързо осъзнава потенциалната заплаха от другия паяк и се отдалечава възможно най-бързо.

Учените заключиха, че паяците разпознават заплахата от друг паяк, дори и да не се движи.

Паяците са по-склонни да избягат уплашени, ако „заплашителният“ паяк има очи.

Изследователите са развълнувани от резултатите, защото „разпознаването на статични обекти е трудно“, обясни Рьослер в Twitter. Много информация обикновено идва от това как се движат хищниците, така че разпознаването на „статичен хищник“ увеличава шансовете за оцеляване.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини