Етнографска и документална изложби са открити по случай 95-годишнината на читалището в пернишкото село Мещица

Етнографска и документална изложби са подредени в читалище "Пейо К. Яворов" в пернишкото село Мещица, съобщи председателят на читалищното настоятелство Жана Йорданова. Експозицията е по повод 95-годишнината на читалището и е обособена в два раздела.
Под надслов "От сръчните ръце на баба" са представени плетива, бродерии, тъкани възглавници, пътеки, китеници, произведени от местните жителки. Чекрък, мотовилки, въртележки, чепкало, речен кош и други уреди могат да се видят в частта "По пътя на вълната". Те проследяват начина на производство на вълната. Показани са и вълнени изделия, измайсторени от жените в с. Мещица.
Документалната изложба разказва за историята на читалището. Показани са снимки на основателите му, изяви на самодейните състави, награди и др.
Народно читалище "Пейо Яворов" в с.Мещица е основано през 1926 г. На 7 ноември през тази годна се събрали по-будните младежи на учредително събрание. Сред тях били Вела Чопова Юрукова - племеница на Гоце Делчев, която учителствувала в Мещица и младежите от селото Иван Велинов, Кирил Димитров, Димитър Стоянов, Райка Христова и др.
Читалището е носител на орден "Кирил и Методий" - Втора степен. Сега тук има женска певческа група "Граовска китка", детска група по приложно изкуство и сурвакарска група. По случай 95-та годишнина самодейците от читалището са изработили пано от пластмасови капачки, изобразяващо българска шевица.

Източник: Perunik.COM

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини