„Иконостас на първите“ е сред най-подробните издания за будителите в пернишката библиотека

Изложба на ценни книги за Възраждането, снимки на някои от българските възрожденци, както и информация за историята на днешния празник, е подредена в Регионалната библиотека „Светослав Минков“ в Перник, съобщиха от институцията.


„Иконостас на първите“ на Георги Хинчев е сред най-подробните издания за българските будители, притежание на библиотеката. В него са включени имената на първите наши възрожденци - просветители, радетели за самостоятелна българска църква, революционери, първите български поети, белетристи, драматурзи, дейци на науката, журналисти и издатели, държавници. Книгата излиза през 2010г. с финансовата помощ на Фонд „13 века България.


В изложбата са показани Рибния буквар на д-р Петър Берон, документално-мемоарния и литературен сборник- „Левски във времето“, „Българските възрожденци и Просвещението“ на Университетското издателство „Св. Кл. Охридски“, книгите на Борис Делчев за Христо Ботев и на проф. Велчо Велчев за Паисий Хилендарски и други.
Посетителите на изложбата могат да научат и подробности за днешния празник, който за първи път се чества през 1909 г. в Пловдив.

Източник: Perunik.COM

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини