Нови видове скунксове, които правят стойка на предни крака

Петнистите скунксове се крият много повече от големите им раирани роднини, поради което не беше възможно да бъдат проучени подробно. Факт е, че тези малки животни живеят главно в труднодостъпни райони, те също бягат бързо и се крият по дърветата, а в случай на опасност, подобно на другите скунксове, пръскат вещество със силна миризма.

Между другото, при това петнистите скунсове показват чудеса на акробатиката - застават на предните си лапи в специална поза с главата надолу, вдигат задните си крака нагоре и разперват изправената си опашка. Така вероятно изглеждат по-големи и страшни за врага.

Сега американски учени са анализирали геномите на петнисти скунксове, живеещи в САЩ, и са установили, че те не четири вида, а седем.

На екипа от специалисти отнело повече от година, за да проучат тези животни. Те събирали музейни образци и изкупували от хората мъртви животни, ударени от превозни средства.

След като изучили повече от 200 ДНК проби от петнисти скунксове, учените успели да открият три нови вида, които преди това се смятали за подвид на съществуващите. Всички те заемат страховитата поза на предни лапи.

Експертите отбелязват, че поне един от новите видове скунксове се нуждае от сериозна защита, тъй като броят им е намалял значително през последните години. Сега, след като са признати за отделен вид, учените казват, че ще бъде по-лесно да бъдат включени в Закона за застрашените видове, пише Smithsonian Magazine.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини