350 хиляди православни вярващи на Великото литийно шествие в Украйна

Изображение 1 от 2

    На 27 юли 2021 г. в Киев, в навечерието на празника в чест на 1033-годишнината от Кръщението на Русия, след молебен на хълма Владимир, Блаженният митрополит Киевски и на цяла Украйна Онуфрий, заедно с представители на Поместните Православните Църкви, епископатът и духовенството на Украинската Православна Църква, поведоха Великото литийно шествие до Свето-Успенската Киево-Печерска лавра.

    Тържественото молитвено шествие премина с мощите на светия княз Владимир и чудотворните икони на Пресвета Богородица – „Зимненска“, „Почаевска“, „Касперовска“, „Святогорска“, „Любечска“, които бяха доставени в Киев от различни региони на Украйна.

    Участниците в литийното шествие преминаха по централните улици на Киев от Владимирския хълм до Киево-Печерската лавра, за да участват след това във всенощното бдение.

    Блаженният митрополит Онуфрий, заедно с духовенството и миряните, се помолиха до поклонническия кръст на ул. „Грушевски“ за упокой на душите на загиналите в трагичните събития през февруари 2014 г. и поднесоха цветя.

    Когато епископите и духовенството вече се бяха събрали на площада пред Успенската катедрала на Киево-Печерската лавра, за да отслужат всенощното бдение, поклонниците продължаваха да прииждат от Владимирския хълм и шестваха по улиците на украинската столица с молитвени песнопения.

    В края на молитвеното шествие в Киево-Печерската лавра се проведе брифинг за представители на медиите.

    Тази година 350 хиляди православни вярващи взеха участие в процесията на литийното шествие – тази цифра беше обявена по време на брифинга от Управляващия делата на Украинската Православна Църква митрополит Борисполски и Броварски Антоний.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини