"Алфа рисърч": ГЕРБ-СДС 20,3%, ИТН - 18,2%

Изображение 1 от 3

  На старта на предизборната кампания коалицията ГЕРБ-СДС получава подкрепа от 20,3% от избирателите, докато „Има такъв народ“ е с 18,2 на сто, показва проучване на „Алфа рисърч“, реализирано в периода  30 май – 7 юни сред извадка от 1007 пълнолетни граждани. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети.

  Към момента БСП е трета политическа сила с 14,4%, а „Демократична България“ е четвърта с 11,9. ДПС има 9,9%, а „Изправи се! Мутри вън“ – 5,3%.

  Коалицията ВМРО-НФСБ-„Воля“ – „Българските патриоти“ засега остава под чертата за влизане в Народното събрание с 3,4 на сто.

  Следват „Възраждане“ с 2,8%, „Ляв съюз за чиста и свята република“ – 1,8%, „Българско лято“ – 1,1%.

  Социолозите коментират, че скъсяването на дистанцията между ГЕРБ и ИТН се дължи най-вече на отлив на избиратели от партията на Бойко Борисов.

  53,2% от избирателите заявяват, че твърдо са решили да гласуват, 15,5% се колебаят, а 31,3 на сто декларират, че няма отидат до урните.

  Очакванията на мнозинството от българите са следващия парламент да излъчи правителство. Макар и положителните оценки за служебното правителство да доминират над отрицателните (33.1% : 23.0%), мнозинството имат противоречиво мнение  (43.9%) за него. Което също мотивира нагласите да се излъчи редовно правителство с действащ парламент.

  Настоящото изследване е проведено в периода 30 май – 7 юни 2021 г. от „Алфа Рисърч“, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Изследването е проведено сред 1007 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

  „Алфа Рисърч“ носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.

  Съгласно чл. 205 (ал. 1 - 4) от Изборния кодекс всяка медия, която използва данни от настоящото проучване, е длъжна да съобщи информацията от това каре.

  Източник: БНР

  Коментари в сайта (10)

  • 1
   Да
   да
   11 -7
   15:48, 9 юни 2021
   Моля всички социолози след изборите да си наврът дипломите на едно място където не грее слънце.ГРОБ с триста зора ще додрапат до 12-13 процента не повече и то ако има яко мобилизация
   • Не
    не
    7 -10
    19:12, 9 юни 2021
    Напротив, 20 процента е минимума за ГЕРБ. Това е твърдия електорат. Оттук може само да растат процентите за тях. Сигурно на някои не им е приятно, но това е жестоката истина! :)
   • Ст
    Студентка от острова
    7 -10
    19:13, 9 юни 2021
    И кои са мераклиите за власт?
    Трубадура на чалгата и мутрите Слави Трифонов,който от страх и липса на кадри напълни гащите....
    Корнелия Нинова - приватизаторката на,, Техноимпекс'', разследвана за кражба на милиони.... .. Мая Манолова, свързвана с Братя Галеви, с поправката Ванко 1, Костинбродската афера, КOЙ и Пеевски,автор на калпавия изборен кодекс срещу когото сега реве........
    ..... , Румен Петков-Запалката, предизвикал най-големият скандал в МВР, срещал се с мутрите Галеви, организатор и пряк участник в източването на седем банки от Аферата „Акрам“..... Александър Томов-Лупи, бивш Вицепремиер, съден за източване на „Кремиковци“ и ЦСКА, собственик на офшорни компании....... Татяна Дончева, адвокат на „Мултигруп“ и доста „мутри“......... Христо Иванов, бивш министър на правосъдието, с две години трудов стаж през живота си, храненик на чужди фондации, а сега на издръжка от Хрокопиев и съпартийци...........Костадин Костадинов-Костя Копейкин( партия Възраждане) , обвиняем за кражба на стотици хиляди левове от партийни субсидии....
    Мисля,че бюлетина номер 5 е правилният избор.
    Не съм гласувала за ГЕРБ но сега съм напълно убедена в избора си.
    Ще гласувам за ГЕРБ.
   • Ал
    Ало
    6 -3
    07:48, 13 юни 2021
    Ало студентката , от свободния университет , а анализ за най - големия бандит и разбойник ,
    ******* не направи.
    Толкова си заблудена , че не виждаш повече от носа си , стига си ръсила глупости !
    Пътят на Борисов е ясен , в затвора и партията ГРОБ със съдбата на НДСВ.
   • До
    до набедената студентка
    5 -3
    08:26, 13 юни 2021
    Всичко написано за изброените от теб политици е абсолютно вярно и съм 100% съгласен с теб, но последното ти изречение ме кара да мисля, Ти си толкова студентка , колкото Борисов е "честен и набожен" и по скоро си някоя проститутка от острова, на която са дали 5 паунда да величае българоубиеца Борисов.
   • Сл
    след изнборите
    4 0
    02:38, 16 юни 2021
    нищо няма да е същото понеже машините на мадуро дето внесоха си слагат такива резултати ккаквито са им задали преди това
    дано само да ги касират по някакъв начин на това се надявам
  • 2
   По
   По
   3 -3
   15:04, 13 юни 2021
   По долен , мръсен , гаден , крадлив , безсрамен , прост , безочлив и.т.н от това изчадие от Банкя , не се е раждал, по нашите земи.
   На съд и закон за справедливост в нашата държава не вярваме и очакваме.
   Дано Господ ти въздаде справедливост .
  • 3
   Са
   само ГЕРБ
   3 -2
   02:40, 16 юни 2021
   Пълно мнозинство, нов мандат за г-н борисов
   новият стамболов
   строителят на съвременна българия като част от ес и нато
  • 4
   Ба
   Ба си
   2 -2
   06:46, 16 юни 2021
   Ба си и крадливия строител. Крадец и мошеник!
  • 5
   00
   007
   1 0
   10:03, 16 юни 2021
   Не можете да кажете и " гък" , срещу казаното за мераклиите за власт и затова плюете по " студентка от острова". Опровергайте я ,вместо да ръсите глупости.Просто не можете и въпреки това стискате очи за истината. Слепци с очи сте.
  Последни новини