Служебната министърка откри незаконно строителство по магистрала "Хемус"

Незаконни изкопи при великотърновското село Куцина за бъдещата връзка на магистрала „Хемус“ с магистрала „Русе – Велико Търново“ констатира Регионалната дирекция за национален строителен контрол. Служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова с ръководството на Пътната агенция посетиха обекта, за който няма издадено разрешение за строеж, но авансово са платени на строителните фирми 95 милиона лева от държавния бюджет.

Над 100 строителни машини бяха паркирани сред царевичните ниви в готовност да започнат работа. Техниката е на фирма „Европейски пътища“, наета от държавната фирма „Автомагистрали“ при строителството на 32 километра от магистрала „Хемус“ от Павликени към пътния възел при село Куцина. 

„Има договор да доставя материали на обекта на стройност 111 милиона лева, след това е получила 95 милиона лева авансово“, посочи регионалният министър Виолета Комитова, която твърди, че тези пари са неправомерно отпуснати, защото за обект няма издадено разрешение за строеж, за което ще бъде сезирана прокуратурата, и влезе в полемика с Цветан Петков от „Автомагисгтрали“.  

„Ще мине много време – една, две, три, пет години, докато изготвим техническия проект и получим разрешение за строеж и тогава ще отрежем лентата - откриваме строителството“, посочи министър Комитова. 

„Г-жо министър, за този участък проектът е изготвен преди една година и приет на експертен съвет в АПИ, посочи Цветан Петков от „Автомагистрали“.

За обекта няма приключили отчуждители процедури и няма разрешение за строеж, потвърди Апостол Минчев от Пътната агенция: 

„Това, което ще се случи, го решават компетентните органи, не ние“. 

Незаконен обект са оказаха насипи, заявиха от РДНСК. Утре ще ги приведем в норма и край на незаконния обект, отговориха строителите. На този етап няма яснота ще бъдат ли върнати в държавния бюджет авансово платените 95 милиона лева.

Източник: БНР

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини