Гигантски молец в училище стана фантастичен герой

Гигантски молец с размах на крилата около 25 см бил намерен в училище в Куинсланд, намиращо се до тропическа гора.

Строителите откриха гигантския дървесен молец, най-тежкият молец в света, докато изграждаха нови класни стаи в щатското училище Mount Cotton.

Гигантски дървесни молци се срещат по крайбрежието на Куинсланд и Нов Южен Уелс, според музея в Куинсланд. Женските могат да достигнат тегло до 30 грама и размах на крилете до 25 см. Мъжките са наполовина по-малки.

Те имат изключително кратък жизнен цикъл - като възрастни живеят броени дни и умират след чифтосването и снасянето на яйца.

Директорът на училището Меган Стюард каза, че молецът е "невероятна находка".

Стюард каза, че поради местоположението на училището не е необичайно да се намерят редица животни на терена като диви пуйки, валаби, коали, патици, случайна змия и понякога костенурка в библиотеката. "Гигантски дървесен молец не бяхме виждали досега", каза тя пред медии.

Репортажът на ABC и снимките на молеца генерираха толкова голям медиен интерес, че училището беше принудено да насочи въпросите за молците към образователния отдел на Куинсланд.

Крис Ламбкин, куратор по ентомология в музея в Куинсланд, каза, че гигантски дървесни молци или Endoxyla cinera могат да бъдат намерени от крайбрежието на Куинсланд до южната част на Югозападен Южен Южен Уелс. Въпреки че не са необичайни, те рядко са виждани от хората, каза тя.

Това вероятно се дължи на няколко фактора, включително краткия живот на възрастните молци и факта, че повечето хора живеят в градски райони, където тези молци не са били откривани.

"Женските молци също не летят много добре", каза тя.

"Така че повечето хора, ако все пак видят такъв молец, той се е появил като възрастен и е пропълзял по ствола на дървото или оградата и чака човек да дойде. Обикновено хората не ги виждат с разперени крила, така че не осъзнавате колко големи са, но ако ги вдигнете, всъщност те са много тежки. "

Като малки гъсеници, дървесните молци имат лилави и бяли ивици и се хранят в стволовете на евкалипти с гладка кора в паркове и градини. Те губят ивиците, когато растат в по-големи ливади.

Възрастните женски молци не се хранят и живеят от мазнините, които са натрупали като ларви в ствола на дървото.

"За първи път ги виждаме, когато са с дължина над 2,5 см и дебелина колкото молив", разказва тя.

Ентомологът каза, че се знае малко за първата година от стадия на ларвите, който продължава около три години. Възрастните женски молци могат да достигнат дължина до 15 см.

Според музея в Куинсланд в Австралия има около 60 вида дървесни молци, но не всички са толкова големи, колкото гигантския дървесен молец и не всички се хранят с евкалипти.

Строителите са направили снимка на находката си, преди да върнат молеца в тропическата гора.

Учениците в новата сграда получили задание да разработят концепция за творческо писане, след като им била показана снимка на молците. Те решили да напишат за нашествие на молци. "Учениците написаха много творчески, фантастични произведения, включително за г-жа Уилсън, изядена от гигантски дървен молец“, каза Стюард

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се потопите в благоприятна атмосфера и ще получите импулс за нови дръзновения. Това ще се отрази позитивно и на отношенията ви с колеги и партньори. Подаващата ви се енергия ще събужда у вас желания за търсения в непознати сфери и посоки. Пазете се от не контролирани емоции.
16 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Благоприятен ден. Ще плувате в свои води.Днес сте на гребена на вълната.Ще се появят нови възможности за промяна и успешна дейност.Пазете се от скандал породен от засиленото ви любовно желание.
16 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако сте ясни и открито в поведението си, ще бъде по-добре за всички около вас. Текущите ви задължения ще се увеличат и това няма да се отрази добре на настроението ви. Договореностите трябва да бъдат спазени, а и вие ще се почувствате доволни от себе си след добре свършената работа.
16 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Предстои ви пътуване, което отдавна очакване. Независимо дали става дума за почивка или пътуване по работа ще останете особено доволни от себе си. Заобиколени сте от разбиращи хора, които са готови да ви съдействат във всеки един момент. Не допускайте недоразумение да провали нещо, върху което дълго сте работили. Запознавате се с нови и интересни хора.
16 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работните ви проекти ще подсилят усещането ви за значимост сред професионалните среди. Трудът ви ще се оцени и ще получите потвърждение, изразяващо се в пари. Заложете на професионалната си реализация и ще подобрите много страни от живота си. Сред близките си ще намирате нужното ви спокойствие, за да сте пълноценни в професията.
16 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Имате известни колебания относно това как да постъпите в определена ситуация, но скоро ще установите ще се притеснявате излишно. Близките ви подкрепят безрезервно, а и вие самите ще успеете да намерите верния изход от положението. Радвате се на голяма покупка, която е дългоочаквана в дома ви. Ваш приятел ще ви сподели нещо лично, изслушайте го.
16 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Предстои ви нещо важно, затова обмисляйте много внимателно всяка своя стъпка. Не подценявайте съветите на приятели и познати, всяко нещо може да ви бъде от полза. Проучвайте внимателно всяка информация, която получавате, за да сте готови да реагирате навреме. Получавате интересно предложение в личен план, не реагирайте импулсивно обаче.
16 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще започнете едно, за сметка на друго, недовършено, отдавайки преднина на проблемите си. В крайна сметка от това текущите ви задачи няма да пострадат, благодарение на сътрудниците, семейството и приятелите. Оценете подкрепата им и в подходящ момент се реванширайте подобаващо.
16 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
16 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нуждата от значителни средства може да подтикне някои от вас към рисковани начинания и така да си създадете неприятности. Не бързайте да действате и проявете търпение дори да се налага да направите жертви. Съвсем скоро ще попаднете на добра възможност и ще успеете без излишно напрежение да подобрите положението си. Не се поддавайте на притеснения.
16 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не може да ви се отрече, че сте реалисти и не градите безпочвени хипотези. С това привличате вниманието на себеподобните и с общи усилия активността ви ще доведе до добри резултати. Ако ще пътувате обърнете внимание върху изправността на автомобила си. Помислете и с какво да зарадвате любимия си човек.
16 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ще получите финансови придобивки и ще изчистите стари задължения. Бъдете открити за желанията си и ще се радвате на споделени чувства и общи занимания. Някои от вас ще приемат на доверие думите на непознат човек, но няма да се излъжат, интуицията ви е силна. Ако не сте планирали почивните дни е време да го направите.
16 юни 2021
Последни новини