Гигантски молец в училище стана фантастичен герой

Гигантски молец с размах на крилата около 25 см бил намерен в училище в Куинсланд, намиращо се до тропическа гора.

Строителите откриха гигантския дървесен молец, най-тежкият молец в света, докато изграждаха нови класни стаи в щатското училище Mount Cotton.

Гигантски дървесни молци се срещат по крайбрежието на Куинсланд и Нов Южен Уелс, според музея в Куинсланд. Женските могат да достигнат тегло до 30 грама и размах на крилете до 25 см. Мъжките са наполовина по-малки.

Те имат изключително кратък жизнен цикъл - като възрастни живеят броени дни и умират след чифтосването и снасянето на яйца.

Директорът на училището Меган Стюард каза, че молецът е "невероятна находка".

Стюард каза, че поради местоположението на училището не е необичайно да се намерят редица животни на терена като диви пуйки, валаби, коали, патици, случайна змия и понякога костенурка в библиотеката. "Гигантски дървесен молец не бяхме виждали досега", каза тя пред медии.

Репортажът на ABC и снимките на молеца генерираха толкова голям медиен интерес, че училището беше принудено да насочи въпросите за молците към образователния отдел на Куинсланд.

Крис Ламбкин, куратор по ентомология в музея в Куинсланд, каза, че гигантски дървесни молци или Endoxyla cinera могат да бъдат намерени от крайбрежието на Куинсланд до южната част на Югозападен Южен Южен Уелс. Въпреки че не са необичайни, те рядко са виждани от хората, каза тя.

Това вероятно се дължи на няколко фактора, включително краткия живот на възрастните молци и факта, че повечето хора живеят в градски райони, където тези молци не са били откривани.

"Женските молци също не летят много добре", каза тя.

"Така че повечето хора, ако все пак видят такъв молец, той се е появил като възрастен и е пропълзял по ствола на дървото или оградата и чака човек да дойде. Обикновено хората не ги виждат с разперени крила, така че не осъзнавате колко големи са, но ако ги вдигнете, всъщност те са много тежки. "

Като малки гъсеници, дървесните молци имат лилави и бяли ивици и се хранят в стволовете на евкалипти с гладка кора в паркове и градини. Те губят ивиците, когато растат в по-големи ливади.

Възрастните женски молци не се хранят и живеят от мазнините, които са натрупали като ларви в ствола на дървото.

"За първи път ги виждаме, когато са с дължина над 2,5 см и дебелина колкото молив", разказва тя.

Ентомологът каза, че се знае малко за първата година от стадия на ларвите, който продължава около три години. Възрастните женски молци могат да достигнат дължина до 15 см.

Според музея в Куинсланд в Австралия има около 60 вида дървесни молци, но не всички са толкова големи, колкото гигантския дървесен молец и не всички се хранят с евкалипти.

Строителите са направили снимка на находката си, преди да върнат молеца в тропическата гора.

Учениците в новата сграда получили задание да разработят концепция за творческо писане, след като им била показана снимка на молците. Те решили да напишат за нашествие на молци. "Учениците написаха много творчески, фантастични произведения, включително за г-жа Уилсън, изядена от гигантски дървен молец“, каза Стюард

Коментари в сайта

Последни новини