Срещу закриването на Специализирания съд - аргументите на председателите Мариета Райкова и Георги Ушев

2232 са осъдените лица за 10-те години, в които съществува Специализираният наказателен съд, 405 са оправданите. За тази година броят на осъдените лица в Специализирания наказателен съд е 220, 70 са оправданите. Правосъдието не е Олимпиада, за да има стремеж за надскачане на брой дела. Според мен тази бройка, ако не е най-висока, то е в горната граница. Това заяви пред БНТ Мариета Райкова, председател на Специализирания наказателен съд. В "Денят започва" Райкова и Георги Ушев, председател на Апелативния специализиран съд, се обявиха против намерението на 45-ото Народно събрание да бъдат закрити специализираните съд и прокуратура.

В двата съда в момента има 250 дела, по които има над 1200 подсъдими и над 2600 обвинени.

ВКС е достатъчно взискателен към нашите актове, и въпреки това, ако се проследи статистиката през годините, в голямата си част - над 2/3 от актовете ни се потвърждават от върховната инстанция. Когато се изменят, то е заради обстоятелства, които не рефлектират върху наказателната отговорност на лицата, аргументира се Ушев.

Според него трудно ще се измисли механизъм за прехвърляне на делата в другите съдилища, без да се натрупа забавяне. Друга част от делата с висок обществен интерес просто ще блокират, допълни Ушев.

По думите му не е потърсено тяхното становище, както и това на Министерството на правосъдието и Висшия съдебен съвет, когато предложението за закриване е дискутирано в правната комисия на Народното събрание.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ha
    happy
    0 0
    11:40, 5 май 2021
    Прасетата на П е е в с к и грухтят на умряло.

Случаен виц

Последни новини