Промените в Изборния кодекс минаха на първо четене

Законопроектът на "Има такъв народ" за промени в Изборния кодекс мина на първо четене в парламента. Той беше подкрепен от 210 народни представители, без "против" и с 1 "въздържал се".

Oт "Има такъв народ" предлагат избирателните секции извън страната да се образуват, където има дипломатическо или консулско представителство, или при наличие на не по-малко от 40 избиратели, подали заявление. Те предлагат изключение да правят изборите за Европейски парламент, като такива секции да се образуват само в държави-членки на Европейския съюз.

От партията предлагат също така да се създаде изборен район "Извън страната", както и изцяло въвеждането на машинния вот. От "Има такъв народ" предлагат още Централната избирателна комисия (ЦИК) да се състои от 15 членове и да се назначава с указ на президента след публични консултации.

Депутати от ГЕРБ-СДС обвиниха партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", че се отказва от мажоритарния избор на депутати. Цвета Караянчева обяви, че между двете четения на Изборния кодекс ГЕРБ ще внесе районирането, направено от Шоуто на Слави. Според Георг Георгиев партията на шоумена е дошла на крилете на мажоритарния вот и ще си иде на тях.

Официалното обяснение на Слави Трифонов е, че за промяна на изборната система трябва да се приеме от спокоен парламент. Председателят на Народното събрание Ива Митева обясни, че следващите редовни парламентарни избори ще са по нова система.

Окончателното гласуване на промените в Изборния кодекс се очаква да е другата седмица, тъй като беше даден срок от само три дни за предложения между първо и второ четене. По неофициална информация партиите бързат да приключат с промените в изборните правила, тъй като вероятно правителство няма да се състави и ще се върни към предсрочни избори през юли.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини