Здравните власти обявиха мерките за Цветница и Великден. Разхлабване от 24 април

Препоръчваме задължително спазване на дистанция от 1,5 м., носене на маска, редовно проветряване и регулиране на потока в храмовете по време на Цветница и Великденските празници. Това заяви здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов по време нa брифинг на здравните власти във връзка с пандемията.

На брифинга присъства и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Вярващите да не докосват и целуват и иконите. За върбовите клонки бяхме уверени, че те ще се раздават извън църквите на хората", коментира още той.

"Указанията ще бъдат предоставени и на БПЦ. Добре е да има обособяване на зони в църквите", добави проф. Костадин Ангелов.

"Обръщаме внимание и препоръчваме - задължително спазване на физическа дистанция от 1,5 м, носене на маска, която да покрива носа и устата, с изключение на свещенослужителите, осигуряване на дезинфектант, почистване на повърхностите, проветряване, регулиране на лицата, които посещават храмовете", обясни още Ангелов.

"Продължава намаляване на заболеваемостта в страната. Тя падна под 400 средно за страната от вчера. Надявам се, че тази тенденция ще е устойчива", заяви държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той добави, че това ни дава възможност да разхлабим още противоепидемични мерки, но не и да се отпускаме твърде много.

Считано от утре се разрешават групови занятия в образователни и езикови центрове, като се спазва отстоянието, носенето на маски, проветряването и дезинфекцията.

От 10 май, със следващата заповед, след като бъде удължена епидемичната обстановка, ще бъдат увеличени присъствените класове.

Проф. Ангелов добави, че се разхлабват следните мерки: "Посещенията на спортни събития на открито се допуска публика от 30% на местата, но не повече от 1000 души на сектор от 24.04. От 1 май ще разрешим влизането в страната да става по три начина - със сертификат, с отрицателен тест и документ за преболедуване от COVID-19 не по-рано от шест месеца."

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  А.
  А.В.
  5 -5
  14:31, 23 апр 2021
  Абе, тея нали ги уволниха, докога ще тормозят хората?
 • 2
  Гр
  Гражданин
  10 -1
  15:36, 23 апр 2021
  ТИ АБ за какво уволнение, за тормоз говориш. Погледни
  какво става в СВЕТА. Хората мислят как да опазим а ти......!
  • А.
   А.В.
   0 -2
   22:32, 23 апр 2021
   Не съм АБ аз пиша и говоря на български!
   Гражданино, извади си главата от онова тъмно място и виж статистиката. Държави със извънредно строги мерки имат аналогични резултати с нашите при почти никакво спазване на някакви мерки.
 • 3
  И
  И
  4 -2
  17:29, 23 апр 2021
  От тези няма ли отърване, боклуци те от герб я ги сменете....
 • 4
  Ме
  Мерки в булгаристан няма!
  5 0
  19:25, 23 апр 2021
  Човешкият живот не е фактор парите са важни не лъжете хората че има мерки сега има многократно повече болни хора!

Хороскоп за 07.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Доста ще се колебаете за представител на огнените знаци. От това, какво точно предпочетете ще зависи удовлетвореността ви в края на деня. Оставете настрана въпрос, който само ви създава неприятности, и се посветете на перспективни дейности. Стабилизирате отношенията си със сърдечния партньор.
07 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Доброто ви настроение ще се отрази на околните и работата ще върви по-леко. Уверени и знаещи какво правите, ще доминирате с оптимизъм и конструктивна мисъл. Ако търсите работа засилете контактите си, със сигурност ще намерите подходящо предложение или сами ще започнете свой бизнес.
07 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще прегърнете една идея и ще заживеете с планове за нейното осъществяване. Това ще повиши настроението ви, ще ви направи активни и по-добри. Не пренебрегвайте текущите си ангажименти, отделете време на всичките си задачи. Възможно е да получите новина, която ще внесе яснота в очакванията ви.
07 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Сред колегите ще наложите вижданията си по конкретна задача, така, че да я свършите в срок и с нужното качество. Печалбите ви ще се увеличат, предвид факта, че за същото време ще отхвърляте повече работа. Ще имате изяви в сферата на туризма, рекламата, недвижимите имоти и обменът на информация. За някои ново запознанство и любов.
07 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Денят се очертава като много забавен и приятен. Днес сте в стихията си. Пленявате околните със слънчево настроение и духовити забележки. Изключително контактни сте и привличате вниманието дори на непознати хора. Имате нужда от развлечения, така че не пропускайте нито една възможност за вечерта. Наслаждавайте се на почивката си.
07 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес ще имате работа по дома и въпреки предложенията на близки и приятели ще предпочетете да я свършите. Това ще бъде добре за вас, още повече че обичате да нямате несвършени задължения. Нуждата от глътка свеж въздух обаче ще си каже думата и нищо чудно да прекарате известно време на интересно място с приятелите си. Бъдете спокойни - ще имате време за всичко.
07 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Търсенията ще ви срещнат с близки на сърцето ви хора. Не помрачавайте деня си с нездрави мисли и не натоварвайте и други с тях. Здравословното ви състояние се подобрява. Насочените ви към конкретна задача действия ще доведат до резултат. Не си и помисляйте да не изпълните обещанията си.
07 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Благоприятно развитие на начинанията ви ще ви даде повод да празнувате. Склонни сте към отпускане и мързел, а точно днес не бива да си ги позволявате. Близките ви гласуват пълно доверие, а това допълнително ви стимулира.
07 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
07 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпълнени сте с добри намерения, както по отношение на деловите си задачи, така и в личен план. Ще ви се отдаде да свършите много работа и в същото време да си починете. С ведрото си присъствие ще наситите атмосферата, правейки деня на всички покрай вас приятен. Не подценявайте едно важно до себе си присъствие.
07 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Предстоят ви промени както в професионален, така и в личен план. Радвате се обаче на подкрепата на всички около вас, които няма да останат безучастни към въпросите, които ви вълнуват. Стойте настрана от неприятности, които е възможно да ви съпътстват днес. Човек близък до вас ще ви покаже по-специалното си отношение, което доста ще ви поласкае.
07 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Финансовите реализации днес ще направят по-спокойни както почивката ви, така и ремонтите, които предвиждате. На особена почит ще се радват държавните служители, които са в позиция да взимат важни решения. Други ще се интересуват от изгодни кредити или покупка на недвижим имот.
07 май 2021
Последни новини