Гърция подкрепя присъединяването на Турция към ЕС

Турция иска да подобри отношенията с Гърция без предварителни условия, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу на пресконференция с гръцкия си колега Никос Дендиас, предаде Ройтерс. Той добави, че вярва, че проблемите между двете страни членки на НАТО могат да се решат чрез диалог.

Дендиас е на посещение в Анкара, което е първата визита от едната страна след ескалацията през миналата година на отдавна съществуващите напрежения между двете съседни държави. Те имат спорове за обхвата на континенталния им шелф в Средиземно море, за енергийните ресурси, етнически разделения остров Кипър и статута на някои острови в Егейско море, отбелязва Ройтерс.

Гръцкият външен министър Никос Дендиас заяви, че Гърция е готова да пристъпи към позитивен дневен ред с Турция, но няма да изостави европейските си принципи.

Той говори на съвместна пресконференция с турския си колега Мевлют Чавушоглу след среща в Анкара.

Дендиас определи разговорите като "открити и искрени". Той заяви, че двамата са се съгласили, че има пространство за подобряване на двустранните отношения.

Той добави, че с турския му колега са постигнали съгласие за установяване на позитивен икономически дневен ред, за да променят климата в отношенията между двете страни.
Дендиас изтъкна, че "трябва да се избягват действия и изявления, които подкопават климата на доверие".

"Гърция подкрепя присъединяването на Турция към ЕС, докато Анкара иска това", добави още гръцкият външен министър.

Той обаче предупреди, че "ако има нарушения на нашия суверенитет, ще има санкции от страна на ЕС".

Агенцията отбелязва, че забележката му е предизвикала гневен отговор от страна на Чавушоглу, който я е определил като "неприемлива".

На свой ред Дендиас заяви, че е изненадан, че турският външен министър е очаквал от него да се държи сякаш нищо не се е случило в Егейско и Източно Средиземно море. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини